No. 2 Troop

No. 2 (Dutch) Troop 1942-1945

Op 29 juni 1942 wordt in Groot-Brittannië de 1e Nederlandse commando-eenheid opgericht onder de naam No. 2 (Dutch) Troop. De commando’s, vrijwilligers van de Prinses Irene Brigade, worden opgeleid voor speciale operaties en trainen gedurende de oorlog veel op de uitvoering van amfibische aanvallen op de Nederlandse kust.
Dat komt goed van pas wanneer de geallieerden in het najaar van 1944 de Scheldemonding willen veroveren om zo Antwerpen als aanvoerhaven in gebruik te kunnen nemen. Een van de grootste hindernissen vormt hierbij het schiereiland Walcheren. De Duitsers hebben dit zeer versterkt met talloze kustbatterijen, mitrailleurnesten, bunkers, strandversperringen en mijnenvelden.

Nadat Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland zijn bevrijd, geven de geallieerden de verovering van Walcheren de hoogste prioriteit. Operatie Infatuate, de codenaam voor deze actie, moet worden uitgevoerd door de Britse commando’s van de 4th Special Service Brigade, aangevuld met Nederlandse, Belgische, Franse en Noorse commando’s. De aanval Bestaat uit 2 amfibische landingen bij Vlissingen (Infatuate I) en Westkapelle (Infatuate II). Infatuate I gaat van start op de vroege morgen van 1 november. Vanuit de haven van Breskens stevenen de landingsschepen, met 11 Nederlandse commando’s in de voorste gelederen, op Vlissingen af. Na een felle strijd van enkele dagen valt de stad in geallieerde handen.

Ondertussen is enkele uren na de landing bij Vlissingen ook de aanval op Westkapelle geopend. Bij Infatuate II zijn 14 Nederlanders betrokken. Na de landing moeten zij samen met Britse troepen het duingebied tussen Westkapelle en Vlissingen veroveren. Hierin slagen zij na zeer zware gevechten, waarbij maar liefst 9 Nederlandse commando’s gewond raken.

Jan Linzel 1918-2009

De in 1918 in Zaandam geboren Jan Linzel treedt in 1938 in dienst van de Koninklijke Landmacht. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 dient hij als vaandrig bij de infanterie aan de noordzijde van de Grebbelinie. Begin september 1941 weet hij met 7 anderen vanuit Rozenburg met een motorboot de Noordzee over te steken waarna hij, net als veel andere Engelandvaarders, bij de Prinses Irene Brigade terechtkomt. In het voorjaar van 1942 meldt Linzel zich als vrijwilliger aan voor de Britse commando-opleiding.

Samen met 24 andere Nederlandse militairen weet hij de uiterst zware training met succes af te ronden. Hij belandt vervolgens bij No. 2 (Dutch) Troop, de 1e Nederlandse commando-eenheid. Enkele weken later wordt Linzel bevorderd tot kapitein en benoemd tot commandant van de Troop.

Na een uitzending naar Azië (Nederlandse commando’s komen daar in actie in Birma, maar Linzel blijft achter in India) en deelname aan Operatie Market Garden, wordt No. 2 (Dutch) Troop ingezet in Zeeland. De Nederlandse commando’s moeten helpen bij de verovering van Walcheren. Linzel krijgt de leiding over een detachement van 14 landgenoten dat samen met Britse troepen een amfibische landing uitvoert bij Westkapelle. Na de landing rukken zij op richting Vlissingen. In het met mijnen bezaaide duingebied worden felle gevechten geleverd, waarbij 9 van Linzels commando’s gewond raken. Zelf waagt hij zijn eigen leven om een van de gewonden in veiligheid te brengen. Daarvoor krijgt hij naderhand de Bronzen Leeuw. Uiteindelijk is hij slechts 1 van de 2 Nederlanders die Vlissingen vanuit Westkapelle weet te bereiken.

Na de oorlog vecht de commandoleider mee in de Korea-oorlog, waarbij hij zwaargewond raakt. Linzel blijft tot 1984 in dienst van de Nederlandse krijgsmacht. Hij gaat met pensioen in de rang van brigadegeneraal.