2 militairen bovenop voertuig, 1 zwaait, 1 maakt met vingers vredesteken. Zwart-witfoto.
Beeld: Beeldbank NIMH

Bevrijding: verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

De vrijheid die Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog kent is niet vanzelfsprekend. Militairen en burgermedewerkers van Defensie werken dagelijks aan vrede en veiligheid.

Video: 75 jaar vrijheid (jubileumjaar 2019-2020).

Vrijheid, we mogen het al 75 jaar lang vieren. Dat vieren, dat doen we bij Defensie nog wel een keer. Nu nog even niet.

We weten namelijk uit ervaring: vrijheid stelt morgen nieuwe eisen. Dan moeten we weer klaar staan. Meer bescherming voor minderheden. Meer vrouwenrechten, meer vrijheid van meningsuiting. Zo strijden we elke dag opnieuw voor vrede. Voor internationaal recht. Voor het vrije woord. Voor hem, voor haar. We bewaken, werpen barricades op, bevrijden, beschermen en bouwen op. Vanaf de grond, vanuit de lucht en de allerdonkerste diepten. Met toewijding, met logica, met bevlogenheid, met gevoel, met gevaar voor eigen leven. Soms wel met 1960 kilometer per uur.

Hoor je dat? Dat is onze strijdkreet. Waar we 75 jaar voor hebben gevochten staat elke dag onder druk. Waar vrijheid verstilt worden wij haar stem. Tegengeluid van tirannen, tegenwicht voor tranen, einde aan lijden en onrecht. Begin van hoop en onderwijs. Onverzettelijkheid is niet oneindig. Helden zijn ook maar van mensen gemaakt. Ons werk gaat daarom over trots, kameraadschap, moed, toewijding, overwinningen, maar ook over verlies. 

In een wereld waarin de vrijheid wordt bedreigd, het water stijgt of het vuur wild om zich heen grijpt. Wat het gevecht ook is, tegen welke vijand dan ook, zetten wij ons samen in. Met een rotsvast vertrouwen kijken wij vooruit. 

75 vechten voor vrede heeft ons geleerd dat de toekomst altijd heelt wat het verleden heeft geprobeerd te verwoesten. Al 75 jaar beschermt Defensie wat ons dierbaar is. Dat blijven we doen.

[Beeldtekst: 75 vrijheid niet vanzelfsprekend]
[Het Nederlandse wapenschild. Linkerhelft beeld kleurt oranje. Beeldtekst: Ministerie van Defensie. Defensie beschermt wat ons dierbaar is.]

4 en 5 mei