Weblog oorlogsdagboeken

Het oorlogsdagboek van Kees Merkelbach

Even voorstellen...

Het is oktober 1944. Mijn naam is Kees Merkelbach, 21 jaar (wat een leeftijd, vindt u niet?) en luitenant-vlieger bij het 18 Netherlands East Indies Squadron van de Royal Australian Air Force. Hoe gaat het met u? Ik ben blij u allen te ontmoeten. De afgelopen maanden heb ik een dagboek bijgehouden. Daaruit laat ik u wat fragmenten lezen, zodat u weet wat mijn vrienden en ik tijdens ons verblijf hier en tijdens onze bombardementsvluchten boven Indië meemaken.

Wie: Kees Merkelbach (1923-2003)

Wat: luitenant-vlieger bij het Netherlands East Indies Squadron van de Royal Australian Air Force (1944)

Portret Kees Merkelbach.
Beeld: NIMH
Oorlogsvlieger Kees Merkelbach.

Ik kom uit Nederlands-Indië. Ik ben geboren uit Nederlandse ouders, maar ik heb het grootste deel van mijn leven in 'ons Indië' gewoond. Daar leerde ik ook vliegen. Toen ik 17 was, ben ik bij een privéclub gegaan om het te leren. Na het uitbreken van de oorlog ontsnapte ik naar Australië en reisde daarna door naar de VS. Ik maakte daar de vliegeropleiding af en werd bevorderd tot sergeant-vlieger.

Na een half jaar werd ik officier en ontmoette ik Otto en Floor, 2 van mijn bemanningsleden. Met hen vloog ik terug naar Australië in een oorlogsvliegtuig. Toen we aankwamen, werden we doorgestuurd naar Nieuw-Guinea. Daar hebben we 3 maanden samengewerkt en elkaar beter leren kennen. We vlogen en bleven 3,5 maand in Canberra.

Op mijn verjaardag (6 oktober 1944) vlogen we naar Batchelor Airfield aan de noordkust van Australië en daar zijn we nog steeds. Op 12 oktober kregen we onze eerste lezing over do's and don'ts.

"Otto werd copiloot, omdat er een tekort is aan vliegtuigen."

Beste vriend en copiloot Otto

Misschien moet ik eerst de rest van de bemanning voorstellen, want u komt ze met enige regelmaat in mijn verslagen tegen. Om te beginnen copiloot Otto Noordraven. Hij komt ook uit Nederlands-Indië: uit Batavia. Mijn beste vriend sinds de opleiding. We kregen les van dezelfde docenten. Qua vaardigheden is hij niet minder, maar Otto werd copiloot, omdat er een tekort is aan vliegtuigen. We vlogen om beurten de missies. Hij is 22 en wordt in november 23. Otto is gek op geweren en jagen, niet getrouwd en heeft ook geen relatie.

Navigator Floor ontsnapte via België

Niet minder belangrijk is navigator Floor Grimmon, 23 en getrouwd met een Nederlandse vrouw. Hij is geboren in Nederland, woonde lang in Luik en ontsnapte via België, Duitsland en Frankrijk naar Spanje. Via Portugal en Curaçao kwam hij in de VS terecht. Floor is een fijn mens en een goede vriend. Ik ging veel bij hem en zijn vrouw op bezoek in Canberra. Rookt en drinkt normaal als iedereen.

Boordschutter Sjors doet wat ie moet doen

3e is mijn boordschutter sergeant-majoor Sjors van Neer. Eerlijk gezegd ken ik hem niet zo goed. Ook hij is afkomstig uit Indië, met zijn 31 jaar de oudste van de groep, getrouwd en vader van kinderen. Hij heeft geen idee waar die zijn. Sjors gedraagt zich niet als een getrouwd man… Hij is een prima schutter en daar gaat het om.

We missen nog iemand die de boordradio bedient en onze staartschutter komt uit Australië: Leslie.

B-25J Mitchell: "Ik ben er geen fan van"

13 oktober was een belangrijke dag voor mij en Otto. We kregen lessen over een nieuw type van de B-25 Mitchell, het J-type. 's Middags mochten we er 2 uur en 5 minuten in vliegen om het toestel te leren kennen. Maar eerlijk gezegd: ik ben er geen fan van. Het is geen lekkere kist om in te vliegen. En juist met dit type hebben we een aantal missies gevlogen. Maar daarover de volgende keren meer.

Groet, Kees

  • Dit is een bewerking van het dagboek van Kees Merkelbach vanwege 75 jaar vrijheid. De originele dagboeknotities zijn opgenomen in de collectie van het NIMH. Op aanvraag kunt u ze daar bekijken.

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Het grappige is dat ik in 2005 die Otto Noordraven heb ontmoet in Lembang bij Bandoeng. Hij vertelde mij dat hij na de oorlog voor de Indonesische luchtmacht heeft gewerkt en als luchtmacht generaal verantwoordelijk is geweest voor de aanschaf van vliegtuigen ten tijde van Minister Nasution. Als hij nog leeft zou hij ook wel eens een interessante bijdrage kunnen leveren!

    Van: John Michael Brummer | 18-12-2019, 14:22

  • mooi leuk spannend ontspaning super

    Van: bert hovestad | 13-05-2019, 12:51

  • Beste Kees , geweldig dat u het verhaal opgeschreven hebt, zo zijn er velen die geschiedenis hebben meegemaakt , zo weinig die ons daar deelgenoot van maken. Geweldig om het te lezen. ik kijk er naar uit om het vervolg te lezen . Alvast bedankt.

    Van: George Tuk | 10-05-2019, 15:59