Breda viert 75 jaar vrijheid

De 1st Polish Armoured Division onder leiding van generaal Stanislaw Maczek bereikte 75 jaar geleden de Grote Markt in Breda. Wat volgde was een uitzinnig bevrijdingsfeest, dat zich over de stad uitbreidde naarmate de Polen straat na straat van Duitse troepen zuiverden.

Koning Willem-Alexander en de Poolse president Andrzej Duda groeten vaandel.
Koning Willem-Alexander en de Poolse president Andrzej Duda groeten het vaandel van 13 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Stoottroepen Prins Bernhard van 11 Luchtmobiele Brigade.

Breda stond vandaag stil bij de bevrijding driekwart eeuw geleden. Dat gebeurde in bijzijn van Koning Willem-Alexander en de Poolse president Andrzej Duda. Ook Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer gaven acte de présence.

Militairen staan opgesteld op een militair ereveld.
Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade staan gezamenlijk met Poolse militairen opgesteld op het Pools Militair Ereveld.

Een plechtigheid op het Pools Militair Ereveld en een feest, inclusief tocht met historische voertuigen, in de Bredase binnenstad markeerden de herdenking. De krijgsmacht was ceremonieel vertegenwoordigd door militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, een vaandel en troepen van 13 Infanteriebataljon (Air Assault)  Regiment Stoottroepen Prins Bernhard van 11 Luchtmobiele Brigade, de Fanfare Bereden Wapens en een orkest van de Koninklijke Landmacht.

Groep veteranen.
De plechtigheid op het Pools Militair Ereveld vond plaats in het bijzijn van een 10-tal veteranen.

Gevaarlijk

Na 29 oktober 1944 bleef het in het noorden van Breda nog enige tijd gevaarlijk. Pas toen de Poolse pantserdivisie in de volgende dagen noordwaarts oprukte, trokken de Duitsers zich terug achter de grote rivieren en was de bevrijding compleet. Breda kwam redelijk ongeschonden uit de strijd. Het aantal burgerslachtoffers bleef, zeker in vergelijking met sommige andere Nederlandse plaatsen, beperkt. De Polen leden betrekkelijk lichte verliezen.