Herdenkingsjaar opent met vergeten slag in Zeeland (video en audio)

Met het luiden van de belboei opende koning Willem-Alexander vandaag in Terneuzen de herdenkingen rond 75 jaar vrijheid. Dat deed hij op de tot Vrijheidsboulevard omgedoopte Scheldeboulevard.

Koning Willem-Alexander staat op podium en luidt belboei.
Koning Willem-Alexander luidt de belboei.

Even eerder werden er vuurschalen ontstoken en arriveerden veteranen per landingsboot bij de Vrijheidsboulevard. Zij kregen een ereplaats op het podium. Op de Westerschelde passeerden Zr.Ms. Evertsen en diverse buitenlandse marineschepen, waaronder HMCS St. John’s. Zij brachten met schoten een saluut aan koning en oud-strijders. Vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht maakten een fly-past.

Video: verslag van de start van het jubileumjaar 75 jaar vrijheid

Verslag van de opening van het herdenkingsjaar 75 jaar vrijheid in Terneuzen

Voor onze vrijheid is gevochten

Minister Ank Bijleveld-Schouten benadrukte in het Vrijheidshuis, normaliter bioscoop Cinecity, dat herdenken nog altijd belangrijk is. "Want zo beseffen wij eens te meer dat voor onze vrijheid is gevochten. Dat onze vrijheid van vandaag rust op de schouders van dappere mannen en vrouwen. Op de schouders van negentigers en een enkele 100-plusser. Toen nog twintigers, of nog net tieners." Ze stelde dat er ook vandaag nog wordt gevochten voor vrijheid. "Onze militairen trainen en oefenen zodat wij veilig blijven. En in vele landen ter wereld lopen mannen en vrouwen rond in uniform met de Nederlandse vlag erop, omdat zij zich willen inzetten voor de vrijheid van anderen."

Aansluitend interviewde Bijleveld veteranen Hans Droppert (loods en reserveofficier bij de marine) en landmachtmajoor Eddy Jacques over vrijheid, missies en het zich inzetten voor een ander.

De strijd achter ons gelaten

's Middags sprak Bijleveld in het Scheldetheater. Daar zei zij dankbaar te zijn voor de bevrijding en blij te zijn dat Nederland al zo lang zulke vrienden heeft. "We hebben de strijd achter ons kunnen laten en gaan samen door. We zijn 4 keer in oorlog geweest met de Britten en 150 jaar na onze laatste oorlog met hen kwamen zij ons bevrijden. We werken nauw samen met Duitse militairen in Afghanistan en Mali, en dichterbij huis in een gemixt tankbataljon. We oefenen gezamenlijk en schaffen gezamenlijk een communicatiesysteem aan."

Ze zei ontzettend trots te zijn op de Nederlandse militairen. "Want wat de geallieerden voor ons betekenden, betekenen onze militairen vandaag de dag in bijvoorbeeld Irak of Afghanistan. Het is ook niet voor niets dat ik al een flink aantal onderscheidingen heb mogen uitreiken aan onze mensen. Als je dan hun persoonlijke verhalen leest, kan je alleen maar trots zijn.

Containers en artiesten

Op de Vrijheidsboulevard herleefde de Slag om de Schelde in een lint van zeecontainers waarin de belangrijkste militaire gebeurtenissen centraal stonden. In 3 containers van Defensie vertelden veteranen over hun belevenissen in de Tweede Wereldoorlog. Zij dienden bij de Prinses Irenebrigade, de Stoottroepen, het Korps Commandotroepen en de luchtmacht.

Op het Vrijheidsplein traden tot 20.00 uur artiesten op als Maan, Roel van Velzen en de Norwegian Naval Forces Band.

Audiofragment: toespraak minister Bijleveld in het Vrijheidshuis in Terneuzen

Toespraak minister Bijleveld in het Vrijheidshuis op 31 augustus in Terneuzen

Minister Ank Bijleveld-Schouten benadrukte in het Vrijheidshuis dat herdenken nog altijd belangrijk is. "Want zo beseffen wij eens te meer dat voor onze vrijheid is gevochten."