Dienstplichtig soldaat Piet Litjens
Piet Litjens raakt op 10 mei 1940 ernstig gewond tijdens een Duitse oversteekpoging bij de oostelijke oever van de Maas. Hij overlijdt dezelfde dag. Litjens ligt op Ereveld Grebbeberg, rij 14, graf 22.
Peter Johannes Litjens wordt op 8 maart 1905 geboren in Meterik, gemeente Horst. Hij is de zoon van Gerard Litjens en Alberdina van Helden. Piet, zoals hij wordt genoemd, wordt na de lagere school landbouwer. Op 5 oktober 1925 wordt hij als dienstplichtig soldaat ingelijfd bij het 2e Regiment Infanterie. Piet Litjens is met zijn 1.67 meter weliswaar klein van stuk, maar onverschrokken. Zijn nicht Truus hoort van haar moeder: “Ome Piet was echt voor niemand bang.” Na voltooiing van zijn dienstplicht op 13 maart 1926 gaat hij met groot verlof. Maar tot en met 1938 heeft Piet regelmatig herhalingsoefeningen. Hoewel hij de huwbare leeftijd bereikt, trouwt hij nooit.
Dansen op de kermis
Vanwege de oorlogsdreiging wordt Piet Litjens gemobiliseerd en opgeroepen om zich in april 1939 te melden bij de eenheid waarin hij is heringedeeld: de 3e compagnie van het 2e bataljon, 26e Regiment Infanterie. Piet vindt dat hij best een dagje later kan komen. De zondag waarop hij zich moet melden, danst hij de hele nacht met zijn schoonzus op de kermis in Horst. Het komt hem op een stevige uitbrander van zijn nieuwe commandant te staan, maar dat heeft Piet er graag voor over.
Oversteek bij kazemat 115
Het 26e Regiment Infanterie maakt deel uit van de Peeldivisie en is verantwoordelijk voor de bezetting van stellingen en kazematten op de westelijke oever van de Maas in Linden-Katwijk. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 naderen sterke Duitse troepen de oostelijke oever van de Maas. Onder dekking van mitrailleurvuur en infanteriegeschut doen de Duitse troepen 2 oversteekpogingen met rubberbootjes, die succesvol worden afgeslagen. De sectie van soldaat Litjens bemant de kazemat en de naastgelegen schuttersputten.
Overweldigend granaatvuur
Onder dekking van overweldigend granaatvuur slaagt de derde Duitse oversteekpoging. Tijdens deze aanval raakt Piet Litjens ernstig gewond. Hij kruipt uit zijn schuttersput en zoekt beschutting achter de dijk. Bij de daarachter gelegen boerderij bezwijkt hij aan zijn verwondingen. Kort daarop sneuvelt de sectiecommandant sergeant Peter Clevis en moeten de overlevenden zich onder grote vijandelijke druk overgeven. 25 soldaten komen om.
Tussen de plaatsen Mook en Linden-Katwijk bij Cuijk stroomt de rivier de Maas. Er is een spoorbrug over de Maas en een pontje. Als je met het pontje van Mook naar Katwijk overvaart, zie je kazemat 115 nog liggen. Precies daar is Piet Litjens op 10 mei 1940 gesneuveld. De gehavende bunker is nog altijd een stille getuige van de bange uren die Piet en zijn kameraden daar doormaakten.
Herbegrafenis Ereveld Grebbeberg
Piet Litjens, 35 jaar oud, wordt begraven in zijn woonplaats Meterik. Op 7 november 2013 wordt hij met militaire eer herbegraven op het Ereveld Grebbeberg door een detachement van het 42e Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers. In Meterik is een straat naar hem vernoemd. Nicht Truus zegt: “Ome Piet leeft bij ons voort als een echte militair, die voor het vaderland en onze vrijheid heeft gevochten. Daarom blijven wij hem eren.”