Dienstplichtig soldaat Nico Fruyt van Hertog

Nico Fruyt van Hertog raakt op op 11 mei 1940 ernstig gewond door beschietingen van de Duitse Luftwaffe. Dat gebeurt op de Oirschotseweg bij Moergestel. Hij sterft dezelfde dag. Fruyt ligt op Ereveld Grebbeberg, rij 14, graf 29.

Nicolaas Marinus Fruyt van Hertog wordt geboren op 10 december 1912 in het Brabantse Made. Hoewel Nico matrassenmaker wordt, trekt het militaire leven hem blijkbaar al op jonge leeftijd. Zo dient hij tussen 1930 en 1932 bij de Vrijwillige Landstorm in Bergen op Zoom. Op 20 juli 1932 wordt hij voor zijn dienstplicht ingelijfd bij het 3e Regiment Infanterie. In 1936 zwaait hij af maar keert in de 2 jaar erna nog een aantal keer terug voor herhalingsoefeningen.

Vanwege de voormobilisatie van de Nederlandse Strijdkrachten krijgt Nico in 1939 opdracht om zich weer bij zijn eenheid te voegen. Hij komt terecht bij het 1e Bataljon, 27 Regiment Infanterie, dat de verdedigingsposities voorbereidt in de Peel-Raamstelling. Op 1 maart 1940 wordt hij tamboer bij het bataljon.

Duitse jagers vallen aan

Precies 2 maanden later moet Nico’s bataljon haar stellingen aan het Defensiekanaal in de sector Deurne noodgedwongen verlaten. De troepen stappen in vrachtwagens en gaan op weg, maar tijdens de terugtrekking nemen Duitse jagers hen continu onder vuur. Om aan de kogels te ontkomen, springen de mannen steeds van en op de vrachtwagens.

Op de Oirschotseweg bij Moergestel gaat het mis. De Luftwaffe valt het konvooi voor de zoveelste keer aan. Nico en zijn dienstkameraad Van Beveren springen van de wagen. Terwijl Nico direct de struiken induikt, zoekt zijn vriend een paar meter verder dekking.

Gewondenpost

Nadat de kogelregen voorbij is, gaat Van Beveren op zoek naar Nico. Hij vindt hem in de struiken, bewusteloos en zwaar gewond aan zijn been. Met hulp van 3 anderen legt Van Beveren Nico op een deken en brengt hem naar een naastgelegen boerderij, die als gewondenpost is ingericht. De dokter die Nico onderzoekt denkt dat hij er wel doorheen komt, maar dat gebeurt niet.

Nico komt wel bij kennis, maar weet dat hij zal sterven. Hij roept om zijn moeder, vrouw en kind. Van Beveren troost hem zoveel hij kan, maar moet hem uiteindelijk achterlaten. Nog diezelfde dag bezwijkt Nico, 27 jaar oud. Hij wordt begraven in Zevenbergen. In 1941 ontvangt hij postuum de erepenning van zijn regiment. Nico’s weduwe ontvangt op 9 maart 1946 een condoleancebrief van koningin Wilhelmina.

Vergroot afbeelding Herbegrafenis soldaat Nico Fruyt van Hertog.
De herbegrafenis van soldaat Nico Fruyt van Hertog.

Herbegrafenis Ereveld Grebbeberg

Op 2 juni 2016 wordt soldaat Nico Fruijt van Hertog met militaire eer herbegraven op het Ereveld Grebbeberg. Dat gebeurt op verzoek van zijn dochter. De kleinkinderen spreken liefdevol van ‘opa Fruyt’. Een detachement van 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard draagt hem 76 jaar na zijn overlijden naar zijn laatste rustplaats.