Dienstplichtig soldaat Johannes Kraan
Johannes Kraan raakt op 10 mei 1940 ernstig gewond tijdens gevechten bij de Oude Veerweg in Dordrecht. Op 12 mei 1940 overlijdt hij aan zijn verwondingen. Kraan ligt op Ereveld Grebbeberg, rij 14, graf 15.
Johannes Bernardus Antonius Kraan wordt geboren op 28 augustus 1904 in Silvolde, gemeente Wisch, in de Achterhoek. Op 4 oktober 1924 wordt hij ingelijfd als dienstplichtig soldaat bij het 1e Regiment Infanterie. Het is een korte diensttijd en al na een half jaar gaat Johannes met groot verlof. Niettemin wordt hij tussen 1925 en 1929 jaarlijks voor een maand ‘op herhaling’ teruggeroepen. Tijdens de algehele mobilisatie van de Nederlandse strijdkrachten in augustus 1939 krijgt ook Johannes een oproep in de bus. Johannes wordt heringedeeld bij de 2e compagnie van het 1e bataljon, 28e Regiment Infanterie. Op 1 april 1940, 5 weken voor de Duitse inval, verliest Johannes zijn 34-jarige vrouw Maria ter Laak.
Vak Wieldrecht
Het 28e Regiment Infanterie maakte deel uit van het Zuidfront van de Vesting Holland en is verantwoordelijk voor de verdediging van het Vak Wieldrecht op het Eiland van Dordrecht. De 2e compagnie waar Johannes in dient is gelegerd in de zuidoostelijke hoek van het Eiland van Dordrecht: de sector zuid van de Zeedijk en de Nieuwe Merwede. De 2e compagnie heeft de beschikking over kazematten langs de Nieuwe Merwede. De commandopost is gevestigd in boerderij ‘Jong Dordrecht’.
Duitse transportvliegtuigen bij Dordrecht
In de nacht van 10 mei 1940 is het Vak Wieldrecht niet in de hoogste staat van paraatheid. Er staat een paar wachtposten uit en vrijwel alle munitie ligt achter slot en grendel. Om half 5 in de ochtend naderen Duitse transportvliegtuigen het Eiland van Dordrecht. Duitse parachutisten worden afgeworpen boven Tweede Tol en Wieldrecht. Vliegtuigen wekken Johannes Kraan en zijn kameraden uit hun slaap. De mannen worden gealarmeerd en krijgen munitie uitgedeeld, waarna zij posities krijgen aangewezen bij de Oude Veerweg. Daar komt het tot gevechten met Duitse troepen. Korporaal Gerrit Born, korporaal Johannes Wagenaar en soldaat Sijmen Ham komen om. Johannes Kraan raakt ernstig gewond. Na de gevechten wordt hij overgebracht naar het gemeenteziekenhuis van Dordrecht, waar hij op 12 mei 1940 aan zijn verwondingen overlijdt. Na aanvankelijk tijdelijk te zijn begraven in Dordrecht, wordt Johannes herbegraven op de Rooms-Katholieke begraafplaats Heilige Antonius in Ulft.
Herbegrafenis Ereveld Grebbeberg
Soldaat Johannes Kraan wordt op 24 juni 2010 met militaire eer herbegraven op het Ereveld Grebbeberg, door een detachement van het 45e Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland, in aanwezigheid van zijn nabestaanden. Dochter Annie (75) krijgt tranen in haar ogen als ze over haar vader vertelt: “Ik zie hem nog altijd thuis komen, met van die puttees om (beenwindsels) en zo’n kepie op. Over de herbegrafenis zegt ze: “Heel mooi en emotioneel, het greep me voor de derde keer aan.” De 29 familieleden van Johannes Kraan leggen ieder een witte roos op de kist. Zoon Theo (73): “Nou ligt vader hier op een mooie plaats en wordt er voor hem gezorgd. Dat is voor ons belangrijk om te weten.”