Dienstplichtig soldaat Adriaan de Zeeuw

Adriaan de Zeeuw raakt 11 mei 1940 in Culemborg gewond door de onverwachte aanval van een Duitse Stuka-duikbommenwerper. Hij overlijdt dezelfde dag. De Zeeuw ligt op Ereveld Grebbeberg, rij 14, graf 20.

Adriaan Pieter de Zeeuw wordt geboren op 1 februari 1911 in Terneuzen. Hij is de zoon van Adriaan en Bastiana de Zeeuw en bakkersknecht van beroep. Op 23 maart 1931 wordt hij ingelijfd bij de Mitrailleurcompagnie van het 14e Regiment Infanterie. Zijn eerste diensttijd duurt slechts 5 maanden. In 1935 en 1937 neemt hij deel aan herhalingsoefeningen.

Veldpostpeloton

In augustus 1939 wordt Adriaan opgeroepen vanwege de algehele mobilisatie van de Nederlandse strijdkrachten. Hij krijgt een plek bij het troependetachement van de Staf van het 3e Legerkorps. Daar maakt hij onderdeel uit van een veldpostpeloton van 13 militairen dat is gelegerd in Culemborg. De veldpost vormt in die tijd de levensader met het thuisfront en is voor ingezette militairen van grote waarde.

Aanval uit het niets

Adriaan de Zeeuw sneuvelt in de vroege morgen van 11 mei 1940. Zijn kameraad, soldaat Piet Vermeeren uit Sevenum schrijft daarover: “Op de ochtend van de 10e mei, toen het bericht van de Duitse invasie binnenkwam, trok het 2e Regiment Infanterie zich terug richting Den Bosch. In Culemborg werd geslapen tussen de postzakken in het gebouw van de Katholieke Werkliedenvereniging aan de Zandstraat. De volgende morgen, 11 mei, werden we om 4.00 uur wreed gewekt toen we onder beschieting kwamen te liggen van de Duitsers. De moeder van Toontje, een van onze kameraden die in Culemborg woonde, had ontbijt voor ons gemaakt. Adriaan de Zeeuw wilde echter niet mee gaan eten bij Toons moeder. De beschietingen die morgen hadden hem verstijfd van angst. “Laat mij nou maar hier, wij komen toch niet meer thuis!”, riep hij herhaaldelijk van angst. Uiteindelijk liep hij toch met mij vanuit het Werkliedengebouw naar buiten waar de anderen al stonden te wachten. Ik liep naast Adriaan toen plotseling een Stuka (Duitse duikbommenwerper) uit het niets aanviel en een salvo kogels afvuurde. Adriaan werd in zijn hoofd geraakt.”

Vergroot afbeelding Herbegrafenis Adriaan de Zeeuw.
De herbegrafenis van soldaat Adriaan de Zeeuw.

Herbegrafenis Ereveld Grebbeberg

Adriaan de Zeeuw wordt ter plekke begraven in een veldgraf en in juni 1940 herbegraven in zijn woonplaats Terneuzen. Op 14 juni 2012 wordt soldaat De Zeeuw met militaire eer herbegraven door een detachement van het 44e Pantserinfanteriebataljon 'Prins Johan Willem Friso' op het Ereveld Grebbeberg. Te midden van kameraden voor wie hij de post verzorgde.