Dienstplichtig sergeant Henk Timmermans

Henk Timmermans raakt op 12 mei 1940 ernstig gewond bij felle straatgevechten met Duitse parachutisten aan de Krispijnseweg in Dordrecht. 17 mei 1940 overlijdt hij in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Timmermans ligt op Ereveld Grebbeberg, rij 14, graf 21.

Hendrikus Cornelus Timmermans, roepnaam Henk, wordt op 24 januari 1918 geboren in Boxtel als de zoon van Hubertus Timmermans en Maria van den Boogaard. Met zijn ouders verhuist hij naar Apeldoorn. Na de lagere school, de ULO en de handelsschool wordt Henk kantoorbediende in Arnhem, waar hij op kamers gaat. In maart 1938 komt hij als dienstplichtige bij het Regiment Wielrijders in de gemeente Apeldoorn. Timmermans volgt de opleiding tot onderofficier. In oktober 1938 wordt hij bevorderd tot korporaal en in januari 1939 tot sergeant. Na een diensttijd van een jaar gaat hij in maart 1939 met groot verlof.

Fietsende infanterie

5 maanden later krijgt hij vanwege de algehele mobilisatie opnieuw een oproep. Sergeant Henk Timmermans dient bij het 2e bataljon van het 1e Regiment Wielrijders. Een infanterieregiment dat zich verplaatst per fiets. Na de luchtlandingen van Duitse troepen op het Eiland van Dordrecht wordt zijn regiment over de Merwede gezet. Op 12 mei 1940 raakt Henk ernstig gewond aan zijn buik.

Felle straatgevechten

Dit gebeurt tijdens felle straatgevechten met Duitse parachutisten aan de Krispijnseweg tegenover de Julianakerk in Dordrecht. De eenheid ligt zwaar onder vuur. Het is onmogelijk om Henk de noodzakelijke medische verzorging te geven. Pas als het ’s avonds donker wordt, lukt het Henk om naar een voordeur te kruipen en aan te bellen. Een Dordtse familie vangt hem liefdevol op. Zij verbinden zijn wonden en bellen een ambulance. Door de gevechten duurt het 90 minuten voordat deze arriveert.

Kaart

Henk wordt opgenomen in het Rooms-Katholieke ziekenhuis in Dordrecht, waar hij een verpleegster vraagt een kaart naar zijn ouders in Apeldoorn te sturen: “Maak jullie geen zorgen, kom mij opzoeken wanneer het kan.” Zover komt het niet. Henk, 22 jaar oud, overlijdt op 17 mei 1940 aan zijn verwondingen. Hij wordt aanvankelijk in Dordrecht begraven maar in juli 1940 herbegraven in Apeldoorn.

Herbegrafenis Ereveld Grebbeberg

Op 26 oktober 2012 wordt sergeant Henk Timmermans met militaire eer begraven op het Ereveld Grebbeberg door een detachement van het Regiment Huzaren van Boreel. Zijn zuster daarover: “Ik wil mijn gesneuvelde broer eer bewijzen met een laatste rustplaats naast zijn strijdmakkers.”