Dienstplichtig huzaar Henk Kuipers

Henk Kuipers raakt gewond bij gevechten met Duitse parachutisten aan de rijksweg bij Maaldrift op 10 mei 1940. Hij overlijdt aan zijn verwondingen op 10 oktober 1941. Kuipers ligt op Ereveld Grebbeberg, rij 14, graf 18.

Hendrik Frederik Kuipers, roepnaam Henk, wordt geboren op 11 november 1917 in Hengelo, Overijssel. Hij wordt op 5 juli 1937 ingelijfd als dienstplichtige bij het 1e Halfregiment Huzaren. Op 8 oktober 1938 gaat hij met groot verlof, maar vanwege de algehele mobilisatie wordt hij op 29 augustus 1939 weer opgeroepen.

Zijspan met mitrailleur

Henk Kuipers dient bij het Mitrailleur Eskadron van het 1e Regiment Huzaren Motorrijder. Het regiment gaat op 23 april 1940 naar Wassenaar als mobiele reserve. Vanaf 8 mei 1940 bewaken Kuipers en zijn collega’s de grote rijkswegen vanuit Den Haag naar Amsterdam, Utrecht en Rotterdam tegen vijandelijke luchtlandingen. Dit doet het eskadron met motorfietsen met zijspan, met daarop een Lewis-mitrailleur.

In gevecht bij Maaldrift

Op 10 mei 1940 wordt het regiment gewekt door het geronk van vliegtuigen en het vuur van afweergeschut. Er komen meldingen binnen van landingen van Duitse parachutisten in de omgeving van Maaldrift. Om 5.00 uur komt het bevel om de parachutisten aan te vallen die zijn geland tussen Wassenaar en vliegveld Valkenburg. Henk Kuipers en zijn kameraden melden zich op de rijksweg bij Maaldrift. Hier nemen zij stellingen in, met mitrailleurs op luchtdoelaffuiten en grondaffuiten. Kort hierop raakt de eenheid in gevecht met Duitse parachutisten en luchtlandingstroepen.

Vergroot afbeelding Herbegrafenis huzaar Henk Kuipers.
De herbegrafenis van huzaar Henk Kuipers.

Doden en gewonden

Bij dit gevecht sneuvelen 4 kameraden van Kuipers: wachtmeester Michael Kamps en de huzaren Dirk Rattink, Jan Smit en Sietze Weiland. Er valt een groot aantal gewonden en 6 van hen overlijden kort na het gevecht. Ook Henk Kuipers raakt gewond bij Maaldrift. Hij herstelt  spoedig tot er complicaties optreden. Hij overlijdt uiteindelijk 17 maanden later, op 10 oktober 1941, in een ziekenhuis in zijn woonplaats Hengelo. 

Herbegrafenis Ereveld Grebbeberg

Henk Kuipers werd 23 jaar. Hij werd op 26 mei 2011 met militaire eer herbegraven op het Ereveld Grebbeberg, door een detachement van het 42e Tankbataljon uit Havelte.