Gesneuvelde soldaat uit WO II herbegraven

Een in mei 1940 gesneuvelde dienstplichtige soldaat is vandaag op ceremoniële wijze herbegraven. Daniel Philip Dees heeft op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen zijn laatste rustplaats gekregen.

Vergroot afbeelding Een militaire herbegrafenis.
Soldaat Daniel Philip Dees kreeg op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen zijn laatste rustplaats.

Dees lag begraven in het familiegraf in zijn woonplaats in Den Haag. Op verzoek van zijn familie is hij door de Bergings- en Identificatiedienst van de landmacht overgeplaatst naar Rhenen. Militairen van 13 Luchtverdedigingsbatterij 'Ypenburg' van het DGLC uit Vredepeel droegen de stoffelijke resten.

Luchtdoelmitrailleurs

De soldaat werd op 8 januari 1940 als 19-jarige opgeroepen voor het vervullen van zijn dienstplicht. Hij werd geplaatst bij het 2e Regiment Luchtdoelartillerie. 3 maanden later voegde hij zich bij de 13e Compagnie Luchtdoelmitrailleurs. Deze eenheid moest IJsselmonde en het vliegveld Waalhaven verdedigen tegen de Duitsers.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 bestormden de Duitsers de luchthaven. Zij waren met parachutes gedropt. Dees was een van de militairen die hierbij omkwam, 9 dagen na zijn 20e verjaardag.

Militair eerbewijs

Militaire herbegrafenissen zijn een samenwerking tussen de landmacht en de Oorlogsgravenstichting. Gesneuvelden krijgen een militair eerbewijs, die de band bevestigt met hen die het hoogste offer brachten voor vrede en veiligheid. De graven worden onderhouden door de Oorlogsgravenstichting.