Bijzonder eerbetoon voor Limburgse verzetsheld

De in 1945 doodgeschoten verzetsheld Joseph "Sef" van Megen uit Venray kreeg vandaag een bijzondere herbegrafenis. De plechtigheid vond plaats met militair ceremonieel, een Frans eerbetoon en in het bijzijn van nabestaanden.

Vergroot afbeelding Herbegrafenis voor de Limburgse verzetsheld Sjef van Megen.
De Limburgse verzetsheld Sjef van Megen werd op een bijzondere manier herbegraven.

Het nieuwe graf kwam tot stand dankzij de Oorlogsgravenstichting. Die komt in actie als aflopende grafrechten van oorlogsslachtoffers niet worden verlengd, of wanneer nabestaanden een verzoek om overbrenging doen. Dan volgt opgraving door de Koninklijke Landmacht en verplaatsing van de stoffelijke resten naar een van de erevelden, in dit geval Nationaal Ereveld Loenen. 

Vergroot afbeelding Namens Frankrijk was sergeant Laurent Cécillon (links) aanwezig.
Namens Frankrijk was sergeant Laurent Cécillon (links) aanwezig.

Internationale erkenning

Van Megen was in de Tweede Wereldoorlog leider van een verzetsgroep in Broekhuizen. Ook bood hij hulp aan Joodse onderduikers en gestrande geallieerde militairen, onder wie Franse. Vanwege zijn dapperheid is hij in 1953 postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw. Tevens kreeg hij erkenning van geallieerde zijde voor zijn hulp. Van Frankrijk kreeg de verzetsheld na de oorlog ook postuum een onderscheiding. De aanwezigheid vandaag van een Franse delegatie bij de herbegrafenis typeert de Franse erkenning.

Doodgeschoten tijdens dodenmars

Van Megen sloot zich tijdens de oorlog aan bij het verzet. In augustus 1943 is hij door de Sicherheitspolizei opgepakt. Na gevangenschap in Maastricht en Scheveningen moest hij naar kamp Hameln nabij Hannover. Wegens oprukkende Amerikanen stuurden de Duitsers de gevangenen op dodenmars. Vanwege uitputting kon Van Megen niet meer volgen en is hij in Dohnsen (Duitsland) op 5 april 1945 doodgeschoten. Hij was toen 28 jaar. In Broekhuizen en in Leunen is een straat vernoemd naar deze verzetsheld.

Binnenlandse Strijdkrachten

Van Megen was nooit in militaire dienst. Toch kreeg hij vandaag een militaire uitvaart. Niet alleen omdat hij drager is van een militaire dapperheidsonderscheiding. Van Megen’s verzetsgroep maakte sinds 5 september 1944 deel uit van de nieuw opgerichte Binnenlandse Strijdkrachten. Daarin werd het Nederlandse verzet gebundeld en gemilitariseerd, met prins Bernhard als bevelhebber. De tradities van de Binnenlandse Strijdkrachten worden voortgezet door het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Van Megen werd daarom naar zijn laatste rustplaats gedragen door een detachement van het 13e Infanteriebataljon Stoottroepen uit Assen.