Poolse bemanning bommenwerper met militaire eer begraven

2 bemanningsleden van de Vickers Wellington M. 1C R1322 van het Poolse 305 Squadron uit de Tweede Wereldoorlog zijn met militaire eer begraven. Dat gebeurde vandaag op de Nieuwe Ooster begraafplaats in Amsterdam. De bommenwerper waarin zij zaten, werd op 9 mei 1941 ongeveer 12 kilometer zuidwestelijk van Lemmer boven het IJsselmeer neergeschoten.

Grote belangstelling voor de begrafenis

Voor de herbegrafenis bestond veel belangstelling.

De resten van het vliegtuig en 2 van de inzittenden werden vorig jaar in het IJsselmeer geborgen. Het ging om luitenant Maciej Socharski en sergeant Henryk Sikorski. Hun identiteit werd door de Bergings- en Identificatie van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) vastgesteld. Voor de berging werd 900 vierkante meter van het water drooggelegd.

Saluutschoten

De BIDKL stelde ook de identiteit vast van sergeant Stanis Pisarski. Zijn lichaam was na de crash gevonden, maar lag begraven in een anoniem graf. De steen krijgt nu zijn naam. De herbegrafenis werd bijgewoond door een Poolse delegatie van ongeveer 40 personen. Poolse militairen in uniform losten saluutschoten.

Opgravingsgebied Wellington

Voor de berging van de Wellington werd een stukje van het IJsselmeer drooggelegd (archieffoto).

Overige bemanningsleden

De lichamen van 2 andere bemanningsleden, flight sergeant Jan Piotr Dorman en sergeant Zdzisław Gwóźdź werden direct na de crash al geborgen. Hun begrafenis vond op 20 mei 1941 plaats op de Nieuwer Ooster Begraafplaats in Amsterdam. Het lichaam van de 25-jarige sergeant Ludwik Karcz spoelde op 1 juli 1941 aan op de dijk tussen Lemmer en Urk. Hij is op de Algemene Begraafplaats Rusthof in Oud-Leusden begraven.