Herbegraven en militaire erevelden

Nederlandse militairen worden herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen (alleen de oorlogsslachtoffers uit de Meidagen 1940) of het Ereveld Loenen bij Apeldoorn. Erkende burgeroorlogsslachtoffers krijgen ook een laatste rustplaats in Loenen. Erkende oorlogsslachtoffers die zijn begraven op een gewone begraafplaats kunnen op verzoek van nabestaanden worden overgebracht naar een ereveld.

Herbegraven met militaire eer

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht verzorgt de herbegrafenis van militairen. De herbegrafenisceremonie gebeurt met militaire eer. Het detachement dat de gevallene naar zijn laatste rustplaats draagt, komt uit het regiment dat de tradities voortzet van de eenheid waar de militair destijds diende.

Een tamboer met omfloerste trommel en een hoornblazer gaan het detachement voor. Als bijzonder eerbetoon zijn beiden gekleed in het veldgrijze uniform dat in 1940 werd gedragen. Op de kist liggen de decoratie(s) van de militair, de Nederlandse vlag en een kwartiermuts zoals die toen gedragen werd. Deze worden na afloop door de regimentscommandant aan de nabestaanden aangeboden.

Deze rijksgraven hebben een beschermde status. Ze worden beheerd door de Oorlogsgravenstichting en mogen niet worden geruimd. 

Buitenlandse militairen herbegraven

Militairen uit het Verenigd Koninkrijk en Gemenebest worden door het eigen regiment herbegraven op een militair ereveld, dicht bij de plek waar zij sneuvelden. Voor Amerikanen geldt de wens van nabestaanden. Herbegraven kan op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten, op Arlington-Virginia National Cemetery of in de eigen woonplaats. Poolse militairen die omkwamen vinden hun laatste rustplaats op het Pools militair ereveld Breda. De Duitse gesneuvelden worden met een Duits-Nederlandse militaire ceremonie herbegraven op de Begraafplaats voor Duitse Gesneuvelden in Ysselsteyn.