IT Continuity Center (ITCC)
Defensie zoekt marktpartijen die kunnen helpen met het slim monitoren van steeds meer IT-systemen én het automatiseren of uitbesteden van logistieke processen. Zo wil het IT Continuity Center (ITCC) efficiënter werken en klaar zijn voor de digitale en operationele uitdagingen van de toekomst.
Datum en tijd
19 juni 2025, 10.00 - 17.00 uur.
Locatie
Prinses Margrietkazerne, Kolonel D.J. Teesweg 1 in Wezep.
Centraal punt voor IT-diensten
Het IT Continuity Center (ITCC) speelt een belangrijke rol binnen Defensie en enkele overheidsklanten. Het ITCC is het centrale punt waar medewerkers terecht kunnen voor informatie, gebruikersondersteuning, het melden van verstoringen en security issues over IT-diensten van JIVC.
Het ITCC werkt zowel in Nederland als in het buitenland en bewaakt 24 uur per dag de beschikbaarheid, integriteit en exclusiviteit van IT-diensten. Ook werkt het ITCC samen met andere onderdelen van Defensie aan de cyberveiligheid van netwerken en systemen.
Het ITCC bewaakt en monitort continu alle netwerken en verbindingen van Defensie, zodat het werk van Defensie en haar partners kan doorgaan, ook bij problemen.
Verbeteringen samen met de markt
Om nog beter te kunnen werken, heeft het ITCC een aantal doelen opgesteld. Die wil het graag bespreken met bedrijven uit de markt. De verbeteringen gaan over twee belangrijke onderwerpen:
1. Beter en slimmer monitoren van systemen
Het ITCC moet steeds meer IT-systemen tegelijk in de gaten houden. Nu gebeurt dat al via een speciaal centrum waar medewerkers 24 uur per dag alle verbindingen controleren. Maar er komen steeds meer systemen bij. Dat geeft nieuwe uitdagingen:
- Beperkte ruimte: er is niet genoeg plek om alles op grote schermen te laten zien. Nu gebruiken medewerkers al acht schermen, en dat worden er meer. Hoe kan Defensie toch systemen on screen blijven monitoren, zonder meer ruimte nodig te hebben?
- Overzicht: engineers moeten snel kunnen zien wat er aan de hand is. Daarom zoekt het ITCC naar een visualisatieoplossing die alle oude én nieuwe systemen overzichtelijk laat zien.
Het doel is om een slimme en continue ‘war room’ te maken. Een plek waar alles tegelijk in beeld is, ook als systemen van elkaar verschillen.
2. Automatiseren van logistieke taken
Het ITCC zorgt ook voor de uitgifte van spullen (onsite end user servicedienstverlening) zoals laptops, telefoons, oortjes en kabels. Veel van deze taken worden nu nog met de hand gedaan. Na een update voor een nieuwe SAP-interface wil Defensie deze taken zoveel mogelijk automatisch laten verlopen.
Hiervoor moeten de verschillende systemen goed met elkaar samenwerken. Dat maakt het werk sneller en verkleint de kans op fouten.
Logistiek uitbesteden?
Defensie wil ook kijken of het slim is om sommige taken uit te besteden. Bijvoorbeeld het versturen van laptops en andere apparaten die met een Defensie-image ingespoeld moeten worden.
Door dit uit te besteden, krijgt het ITCC meer tijd voor andere belangrijke taken. Het doel is om de organisatie zo efficiënt mogelijk te laten werken.
Aanmelding en selectie
- De themahouder van Defensie bereidt een onderwerp voor een IT-tafel voor.
- We publiceren het thema en datum van de IT-tafel op deze website. Je kunt je als marktpartij inschrijven voor deze IT-tafel.
- Na inschrijving via de site ontvang je per mail een uitnodiging. Hierin zit een onepager waarin we de hulpvraag beschrijven. Ook zit er een intakeformulier bij waarin we vragen om je mogelijke oplossing voor de hulpvraag op te schrijven. In het intakeformulier vul je ook in welke content matter expert deelneemt namens jouw organisatie. Zonder inhoudelijk expert kan je organisatie niet deelnemen. Bij de IT-tafels willen we een goed inhoudelijk gesprek kunnen voeren met de juiste vertegenwoordiging van experts.
- Defensie beoordeelt de inschrijvingen. We letten daarbij op een aantal punten. Bijvoorbeeld: levert jouw organisatie toegevoegde waarde op het onderwerp, wordt jullie organisatie vertegenwoordigd door de juiste persoon (content matter expert), zijn de gegeven oplossingsrichtingen uit het intakeformulier van waarde om het gesprek met elkaar aan te gaan tijdens de IT-tafel?
- Uiterlijk 10 dagen voor de start van de IT-tafel laten we weten welke kandidaten kunnen deelnemen. Je ontvangt ook bericht als je niet kan deelnemen.
- Als we meer informatie of vragen hebben voor aanvang van de IT-tafel, dan laten we dat weten. Je krijgt dan een e-mail vanuit it-tafels@jivc-leveranciersdialoog.nl .
- Bereid je goed voor op de IT-tafel. Ken de onepager en jouw antwoorden op de hulpvraag.
- De IT-tafel gaat van start. De IT-tafel bestaat uit een dagdeel met daarin een plenaire introductie, een of meerdere break-outsessies om de dialoog aan te gaan met de aanwezige leveranciers en een korte terugkoppeling tijdens het tweede plenaire gedeelte. Als het nodig is, passen we het format aan.
Vervolg
- Na afloop van de IT-tafel mailen we een korte samenvatting (recap) naar de deelnemers en publiceren die op de website.
- De themahouder van Defensie gaat in gesprek om een mogelijk vervolg te geven aan de uitkomsten van de IT-tafel. Dit kan zijn in de vorm van:
- Een vervolgsessie waarin we een verdere verdieping maken op een of meerdere specifieke use cases.
- Een-op-eengesprekken tussen de themahouder en (een selectie van) de aanwezige leveranciers.
- Een uitnodiging om een beknopt voorstel te schrijven op basis van de uitkomsten van de IT-tafel.
Voorwaarden
Door deelname aan de IT-tafel(s) ga je akkoord met de volgende voorwaarden:
- Defensie vergoedt geen kosten die gemaakt worden door deelname aan de IT-tafel(s) of daaraan verbonden activiteiten.
- Defensie mag ervoor kiezen om niet verder te gaan met de IT-tafel(s) of de resultaten daarvan.
- Alle verstrekte en geleverde informatie van de deelnemers aan de IT-tafel(s) mag Defensie gebruiken voor de opstelling van een programma van eisen, verwervingstraject en/of informatie-uitwisseling met externe partijen.
- Informatie die Defensie voorafgaand aan en tijdens de IT-tafel(s) deelt kan veranderen. Defensie kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen daarvan.
- Deelnemers aan de IT-tafel(s) worden niet individueel geïnformeerd over mogelijke verwervingstrajecten en/of vervolgtrajecten. Verwervingstrajecten worden gepubliceerd volgens de geldende wetten en regels.
Meer weten?
Ga naar de beginpagina JIVC-leveranciersdialoog. Heb je een vraag? Neem gerust contact op via ons contactformulier.