Defensie stuurt ‘vliegende ambulance’ naar Turkije (update) - video

Defensie zet een C-130 Hercules transportvliegtuig met medische faciliteiten in voor hulp aan aardbevingsslachtoffers in Turkije. Dat heeft minister van Defensie Kajsa Ollongren de Kamer vandaag gemeld. De C-130 wordt ingezet na een verzoek van de Turkse overheid.

Vergroot afbeelding C-130 Hercules-transportvliegtuig.
De C-130 is vanmiddag in Turkije geland. Het toestel is vanaf morgen inzetbaar.

UPDATE 10 februari 2023: De ‘vliegende ambulance’ van de Koninklijke Luchtmacht is vanmiddag in Turkije geland. Het toestel is vanaf morgen inzetbaar. 

Het vrachtruim van de C-130 wordt omgebouwd en kan dan per vlucht ongeveer 70 personen maximaal transporteren. Aan boord krijgen zij zorg van medici van het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML). De Turkse overheid wil met deze zogeheten tactische aeromedical evacuatiecapaciteit gewonden uit het rampgebied verplaatsen naar andere plekken in Turkije. Daar krijgen zij vervolgens de broodnodige medische zorg.

Veel slachtoffers

De druk op Turkse en internationale hulpinstanties is groot vanwege de vele doden en gewonden die afgelopen maandag vielen bij forse aardbevingen. Er zijn inmiddels meer dan 16.000 doden geteld, en een veelvoud aan gewonden.

Het CML levert 2 reguliere Aeromedical Evacuation Teams. Elk bestaat uit 1 arts en 3 verpleegkundigen. Plus medisch materiaal om gewonden te verzorgen. Ook gaat er een geneeskundig officier mee om de vluchten te coördineren aan te sturen.

Vergroot afbeelding Het vrachtruim van de C-130 wordt omgebouwd tot een ziekenboeg.
Het vrachtruim kan worden omgebouwd tot ziekenboeg.

Hulpvluchten

De Lockheed C-130H Hercules is een middelzwaar transportvliegtuig. Het is met name bedoeld voor het vervoer van militair personeel en materieel. Ook worden er humanitaire hulpvluchten mee gemaakt. Dankzij een achterlaadklep is het toestel niet afhankelijk van speciale beladingsfaciliteiten op luchthavens. De Hercules kan landen en opstijgen van zeer primitieve vliegvelden met korte start- en landingsbanen.

Video: Vertrek C-130 naar Turkije

Wij zijn hier ons aan het klaarmaken om te vertrekken richting Turkije. Om zeg maar te ondersteunen met een medivac-missie. Het verzoek van de Turkse overheid is pas gekomen gisterenochtend om 9 uur. Dus dat betekent dat we binnen 24 uur van het verzoek met het vliegtuig en het hele hele detachement en materieel in een club richting Antalya aan het vertrekken zijn. Om de patiënten zeg maar te verdelen over heel Turkije vanuit Incirlik. Incirlik is een Turks-Amerikaans militair vliegveld en daar zullen de patiënten aangeleverd worden vanuit het gebied. En dan zullen wij die verder zetten naar vliegvelden binnen Turkije, waar uiteindelijk de patiënten weer naar een ander ziekenhuis worden overgebracht. Dat doen wij primair met de C-130 en er zijn diverse andere landen die ook daaraan deelnemen en die vliegtuigen beschikbaar stellen die de capaciteit hebben om medische evacuaties uit te voeren.