USAR verkent rampgebied in zwaar getroffen Hatay

Het Urban Search and Rescue-team (USAR) heeft zijn basiskamp opgezet vlakbij de Turkse stad Hatay. De aardbeving van gisteren heeft daar grote schade aangericht en veel slachtoffers geëist. Verkenners brengen in kaart waar het team kan helpen, laat een woordvoeder weten.

Vergroot afbeelding USAR-team bouwt basiskamp op.
Het USAR-team bouwt zijn basiskamp op.

Op luchtbeelden van Hatay is te zien dat complete appartementencomplexen zijn ingestort. “Er is dus nogal wat werk te verzetten”, aldus de zegsman. Het 65-koppige team, onder wie enkele militairen die zich bezighouden met planning en logistiek, staat ‘te popelen om te beginnen’. “Maar ze moeten uiteraard veilig kunnen werken. Daarom worden er eerst verkenningen uitgevoerd.” Wanneer ze tussen de puinhopen op zoek gaan naar slachtoffers was bij publicatie van dit bericht nog niet bekend.

Uitvalsbasis

Het basiskamp fungeert als slaapplek voor de 65 hulpverleners en hun 8 honden. Daarnaast staat er een medische tent en een commandotent om de reddingsoperatie aan te sturen.

Het USAR-team is gisteravond met een speciaal gecharterd passagiersvliegtuig aangekomen op de luchthaven van Adana. Een militair vrachtvliegtuig met zwaar reddingsmaterieel kwam vanochtend vroeg aan. Er zijn 4 reddingsgroepen plus ondersteuning. En er is 15 ton materieel zoals infrarood camera’s, hydraulische stempels, betoncrushers, slijptollen en gasdetectoren.

Vergroot afbeelding Militairen brengen de hondenkennels aan boord van het passagiersvliegtuig.
Militairen brachten gisteravond op Vliegbasis Eindhoven de hondenkennels aan boord van het passagiersvliegtuig.

Meer hulp

Los van de officiële USAR-hulp is een Defensiemedewerker met een oud-collega een inzamelingsactie begonnen. De mannen, met een Turkse achtergrond, proberen tenten te kopen voor de slachtoffers die dakloos zijn geraakt. Ze doen dat op persoonlijke titel. Beiden hebben aangegeven ook het USAR-team te willen helpen bij het leggen van contacten in het rampgebied. verder willen ze optreden als tolk.

Slachtoffers

Terwijl het aantal doden stijgt, hebben ook collega’s bij Defensie triest nieuws gekregen over het lot van familieleden in het getroffen gebied. Een medewerker kreeg te horen dat er 14 familieleden zijn omgekomen. De dienst Islamitische Geestelijke Verzorging (IGV) organiseert de komende dagen bijeenkomsten voor collega’s die samen stil willen staan bij de natuurramp.