Inzet F-35's boven Polen

Nederlandse F-35-gevechtsvliegtuigen in Polen stegen sinds begin februari 2023 4 keer op om Russische toestellen te onderscheppen. 31 maart 2023 eindigde de inzet voor de bewaking van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa.

U heeft kunnen zien waar we voor trainen, want dit is echt waar het om gaat. Dus we hebben daar weer voor opgewerkt. We hadden de uitzending van Bulgarije, daar hebben we de lessen van meegenomen. We hebben dat weer kunnen toepassen in deze uitzending. En ja, het is altijd mooi om een steentje bij te dragen voor een veilige NAVO, en uiteindelijk ook Nederland. 

Afgelopen maanden hebben we met 8 vliegtuigen het Poolse luchtruim bewaakt en beveiligd. Daar hadden we 4 vliegtuigen voor paraat staan met bewapening. En met de overige vliegtuigen deden we met NAVO-partners in de regio trainen en oefenen. Zodat we ook de paraatheid van NAVO verhogen. Er zijn geen zeg maar incursions zoals we dat noemen, geen vliegtuigen dichtbij NAVO-grondgebied geweest. In het begin hadden we nog een aantal onderscheppingen. Na verloop van tijd nam dat af. Dus ja, ik denk dat als we over de hele lengte van de uitzending kijken, dat we daar toch wel aan veiligheid een groot deel hebben bijgedragen. 

We gaan nu inpakken, de missie is goed volbracht. We gaan ons weer klaar maken om te landen op Vliegbasis Volkel, want op Leeuwarden wordt nu baanonderhoud gepleegd. En over een aantal weken gaan we weer naar Nuland, dat ligt in Noorwegen, om onze training en gereedheid weer verder op peil te brengen.