Special Operations Command

Het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) zorgt voor de inzet van Nederlandse special operations forces (SOF). Dat betekent plannen, aansturen, uitvoeren en evalueren van alle SOF-operaties van de Nederlandse krijgsmacht. Op zee, op land en vanuit de lucht. Het NLD SOCOM valt rechtstreeks onder de Commandant der Strijdkrachten.

De wereld. De wereld is aan het veranderen. Het tempo waarin die veranderingen plaatsvinden, dat is nieuw.

Vrede en veiligheid zijn niet meer vanzelfsprekend. Dreiging kent inmiddels vele vormen. Daarom zijn snel inzetbare special operations forces van steeds groter belang. Ze opereren wereldwijd, vrijwel zelfstandig en met grote precisie. Ze verijdelen aanslagen, ontzetten gekaapte schepen, gegijzelde ambassades of ze houden oorlogsmisdadigers aan. Special operations forces zijn niet alleen diegenen die onder de moeilijkste omstandigheden hun risicovolle operaties uitvoeren. Ook ter voorkoming van conflicten spelen zij een grote rol.

We zien steeds vaker een langdurige inzet van de eenheden bij de beeld- en capaciteitsopbouw. Om escalatie van een conflict te voorkomen en waar mogelijk inlichtingen te verzamelen. Special operations forces bestaan uit het Korps Commandotroepen en de maritime special operations van het Korps Mariniers. Het Korps Commandotroepen valt onder de Koninklijke Landmacht en de mariniers onder Koninklijke Marine. Beide eenheden worden ondersteund door de helikopters van 300 squadron van de Koninklijke Luchtmacht.

Nog sneller kunnen beschikken over deze eenheden en hun materieel vraagt om een nog betere afstemming. Het bundelen van krachten is nodig. Daarom richt Nederland een Netherlands Special Operations Command op. NLD SOCOM valt rechtstreeks onder de Commandant der Strijdkrachten en is een operationeel hoofdkwartier dat ervoor zorgt dat de aansturing en ondersteuning van speciale eenheden en operaties effectief en efficiënt verloopt.

NLD SOCOM speelt ook een belangrijke rol bij kennis, innovatie en ondersteuning van de special operations forces, opleidingen en trainingen. Een bundeling van krachten, ook in het informatiedomein, ondersteunend aan en gesteund door het Defensie Cyber Commando. NLD SOCOM werkt met de Belgen en Denen aan een vernieuwend gezamenlijk operationeel inzetbaar hoofdkwartier, om invulling te geven aan de door de NAVO gevraagde command and controlcapaciteit. Hiermee zet Defensie een grote stap vooruit en vervult het een belangrijke rol bij het aansturen van special operations forces binnen de NAVO. De wereld is aan het veranderen. Defensie verandert mee.

[Het Nederlandse wapenschild. Linkerhelft beeld kleurt oranje. Beeldtekst: NLD SOCOM, 2018 Ministerie van Defensie.]