Helikopters en gevechtsvliegtuigen oefenen rondom Vliegbasis Volkel

Vanaf maandag 19 tot en met vrijdag 30 juli beoefenen F-16’s van Vliegbasis Volkel zogeheten Basic Fighter Manoeuvres (BFM). Tijdens deze trainingsmissies oefenen vliegers luchtgevechten tussen 2 of meerdere gevechtsvliegtuigen.

Tijdens deze training is het belangrijk dat F-16’s wendbaar zijn om ze zo goed mogelijk in te kunnen zetten tijdens luchtgevechten. Hiervoor worden de externe brandstoftanks verwijderd waarmee ook het vliegbereik van het toestel veel minder wordt.

De F-16’s worden boven de Noordzee bijgetankt door tankvliegtuigen voor, tijdens en na de training. Deze vliegtuigen zijn echter niet altijd ter beschikking waardoor de F-16’s dan in de omgeving van Vliegbasis Volkel moeten blijven. Daarvoor is een militair oefengebied aangewezen boven Noord-Brabant, Noord-Limburg en een gedeelte van Gelderland.

Helikopters

Vanaf maandag 2 augustus oefenen dagelijks helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) boven en nabij Vliegbasis Volkel. De landingsbaan op Vliegbasis Gilze-Rijen wordt 30 september gerenoveerd. Helikopters hebben dan beperkte mogelijkheden om lokale procedures, starts en landingen te beoefenen. De helikopters van het DHC stijgen op en landen vanaf thuisbasis Gilze-Rijen.