Inzet Patriots in Slowakije

Defensie is in Slowakije met het Patriot-luchtverdedigingssysteem. De vuureenheid staat gereed om vitale objecten in het land te beschermen tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. De eenheid bestaat uit meerdere launchers, een vuurleidingscentrale en een radar. Het geheel is aangevuld met een commando- en logistiek element. Het Patriot-systeem kan helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten uitschakelen.

[Beeldtekst: luitenant-kolonel Patrick Wekking, detachementscommandant]
Vanaf vandaag zijn wij operationeel inzetbaar. Dat betekent dat we hier op het vliegveld Sliac in Slowakije met een Patriot-eenheid ontplooid zijn. Ruim een week geleden zijn we vertrokken vanaf het DGLC. We zijn 3 dagen onderweg geweest, het waren lange dagen. We hebben onze tegenslagen daarbij gehad. Maar uiteindelijk is iedereen hier veilig aangekomen. En daarna zijn we meteen begonnen met het uitpakken van onze spullen, dat te controleren en hier op te stellen. De komende maanden is het de bedoeling dat we compleet status gaan leveren, zoals dat wij dat noemen. En dat betekent dat wij in de vuurleidingscentrales zorgen dat er bemensing aanwezig is. Verzorgen dat de wapensystemen inzetbaar zijn. Dat we zorgen dat de verbindingen met de NAVO in stand zijn, zodat als er iets gebeurt dat we dat ook meteen doorkrijgen en daarop onze acties kunnen nemen, mocht dat nodig zijn.

[Het Nederlandse wapenschild. Linkerhelft beeld kleurt oranje. Beeldtekst: Ministerie van Defensie. Defensie beschermt wat ons dierbaar is.]