Patriot-vuureenheid vertrekt naar Slowakije

Een materieelkonvooi en zo’n 150 militairen vertrokken half april 2022 naar luchtmachtbasis Sliac in Slowakije. In de buurt daarvan wordt de Patriot-vuureenheid ingezet voor in principe 6 maanden. 

[Beeldtekst: Jos Kuipers, Commandant Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando]
Vandaag is een bijzondere dag. Vandaag start namelijk de inzet van onze luchtverdedigingseenheid die naar Slowakije gaat verplaatsen. Daartoe hebben wij de eenheid hier achter staan. Die zal aanstonds vertrekken. En met het Patriot-wapensysteem, dat is toch wel heel bijzonder. In opdracht van de NAVO gaan wij een deel van het NAVO-grondgebied in Slowakije verdedigen tegen dreiging uit de lucht. Voor het NAVO-grondgebied en ter bescherming van het grondgebied.

[Beeldtekst: Luitenant-generaal Martin Wijnen, Commandant Landstrijdkrachten]
Ja, 24 februari is natuurlijk de kerndatum waarop alles anders werd. De inval van Rusland in de soevereine Europese staat Oekraïne heeft voor veel focus gezorgd. Maar ja jongens, daar doen we het uiteindelijk voor. En we hebben in de volle breedte gekeken, hoe kunnen we dan bijdragen aan de vrede en veiligheid van het NAVO-grondgebied. En dat we vandaag weg kunnen gaan, nou ze staan echt te popelen. Supertrots.

[Het Nederlandse wapenschild. Linkerhelft beeld kleurt oranje. Beeldtekst: Ministerie van Defensie. Defensie beschermt wat ons dierbaar is.]