Minister en CDS in Roemenië

Minister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim bezochten 7 maart 2022 de rode baretten in Roemenië. De  150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade oefenen 2 weken in dit aan Oekraïne grenzende land.

[Beeldtekst: Kajsa Ollongren, Minister van Defensie]
ik ben hier in Roemenië, op een plek waar ook de Nederlandse krijgsmacht oefent op dit moment. Ik heb hier vandaag ook gesproken met mijn Roemeense collega, natuurlijk over de situatie in Oekraïne. Het is echt heel belangrijk om nu te laten zien aan de landen in het oosten van Europa, onze bondgenoten in de NAVO, lid van de Europese Unie, dat hun grens aan Oekraïne, aan Rusland, dat dat eigenlijk ook onze grens is. 

[Beeldtekst: Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten]
Het signaal dat we hier afgeven is de solidariteit die we uitstralen. Gezamenlijk met het bondgenootschap ga je de verdediging aan de Oostflank versterken. Maar je laat hier, doordat je hier in Roemenië op dit moment aan het trainen bent, ook direct aan de bevolking zien dat we er ook zijn op het moment dat het ertoe doet. En dat laten de mannen en vrouwen door de wijze waarop ze hier trainen nu zien. 

Daarna naar de tent waar de mannen en vrouwen slapen, om even kort met hen te spreken. Waar ze zijn ook natuurlijk nog met de detailplanning bezig zijn, spullen aan het inpakken, zich klaar maken voor de oefening. Ja, en daar gewoon gesproken over hoe het hier is, waar ze tegenaan lopen, hoe het met het thuisfront is. Want ik heb wel gezien dat we daar aandacht aan moeten blijven schenken. Om duidelijk te maken waarom we hier zijn. En wat het betekent om op in dit geval aan Roemenië met elkaar solidariteit te tonen. 

Lid van de NAVO betekent: een aanval op 1 is een aanval op allen. Deze landen zitten heel dicht bij die oorlog, die maken zich zorgen. Maar ze zijn lid van de NAVO en door hier te zijn laten we zien dat we ons daarvan bewust zijn en dat we daar onze bijdrage aan gaan leveren.

[Het Nederlandse wapenschild. Linkerhelft beeld kleurt oranje. Beeldtekst: Ministerie van Defensie. Defensie beschermt wat ons dierbaar is.]