Animatievideo van actie Roy de Ruiter: overtuigende leider buiten de gebaande paden

Animatievideo van een van de acties (december 2009) waarvoor Roy de Ruiter de Militaire Willems-Orde kreeg. Klik onder de video op 'Uitgeschreven tekst' om te lezen over de actie.

Beschrijving van de actie...

23 september 2009: Een gecombineerde operatie van Task Force 55 (TF55) samen met buitenlandse special forces in het zuiden van Afghanistan. Er is een dorp ontdekt waar zich honderden aan Taliban gelieerde opstandelingen ophouden en tevens een opslagplaats herbergt voor IED-componenten.

Het plan start met het invliegen van de grondtroepen met Nederlandse Chinook-transporthelikopters, beveiligd door Nederlandse Apaches. Vanwege de zeer accurate en extreem grote dreiging is deze operatie vooraf zorgvuldig voorbereid. Wederom is kapitein-vlieger De Ruiter als Air Mission Commander (AMC) nauw betrokken bij de planning, die onder leiding staat van de commandant meervoudig ploeg optreden TF55, kapitein Tuinman (nu luitenant-kolonel RMWO).

Door de gecreëerde chaos krijgen de Chinooks kort de gelegenheid om relatief veilig te kunnen landen midden in het dorp.

Moedig plan

Normaal gesproken zou deze operatie bij duisternis worden uitgevoerd. De Nederlandse Chinook-bemanningen hadden echter geen toestemming om bij nacht te opereren. Deze beperking maakt de operatie nog risicovoller dan hij al is. De Ruiter en Tuinman bedenken een zeer gewaagd plan. Enkele seconden voor de landing zullen de Apaches vooraf geïdentificeerde doelen met precisie uitschakelen en waarschuwingsschoten lossen op verschillende locaties. Door de gecreëerde chaos krijgen de Chinooks kort de gelegenheid om relatief veilig te kunnen landen midden in het dorp. De Apache-inzet vindt plaats op slechts 100 meter afstand van de landende Chinooks. Na landing krijgen de Apaches de opdracht om ervoor te zorgen dat opstandelingen niet konden ontsnappen.

Ontsnappingen voorkomen

Vlak voor het opstijgen, krijgen De Ruiter en Tuinman echter het bericht dat helikopters van de coalitie de avond voor de operatie het dorp geruime tijd hebben geobserveerd. Op de live-beelden van een unmanned aerial vehicle (UAV) zien zij vervolgens een verandering in het levenspatroon. De kans is groot dat door de aanwezigheid van de helikopters de inwoners van het dorp door hebben gehad dat een actie tegen de aanwezige opstandelingen in voorbereiding was. Het is hierdoor zeer aannemelijk dat de opstandelingen een hinderlaag hebben voorbereid. Er wordt toch besloten de operatie door te zetten. De landing verloopt geheel volgens plan. De strijders zijn volledig verrast en zetten te voet of per motor hun vlucht in. Daar is een centrale rol weggelegd voor De Ruiter. Samen met zijn wingman dwingt De Ruiter vluchtende opstandelingen tot stoppen.

Out of the box

Later in de operatie probeert een strijder, afkomstig uit een vooraf geïdentificeerde wapenopslag, de dans te ontspringen door stiekem het dorp uit te sluipen. Uiteindelijk vlucht hij de woestijn in, waarbij hij zich niet laat  tegenhouden door waarschuwingsschoten uit de Apache. De grondtroepen in het dorp hebben op dat moment geen mensen of middelen beschikbaar om de achtervolging in te zetten. De Ruiter bedenkt een creatief plan vanuit de gedachte dat deze persoon wel eens over zeer waardevolle informatie zou kunnen beschikken.

De Apache vliegt voor de Chinook uit om de exacte locatie van de persoon te markeren en vuurt nogmaals met het boordkanon vlak naast hem.

De Chinook-transporthelikopters zijn net geland om de laatste troepen af te zetten en staan op het punt terug te keren naar Tarin Kowt. Door in korte tijd een zeer helder en gedegen plan te presenteren, weet De Ruiter een Chinook-bemanning te overtuigen om de verdachte persoon zelfstandig op te pakken. De Ruiter neemt hier risico’s mee, mede omdat de bemanning van de Chinook niet opgeleid en getraind is voor dergelijke opdrachten. De Apache vliegt voor de Chinook uit om de exacte locatie van de persoon te markeren en vuurt nogmaals met het boordkanon vlak naast hem. De opstandeling wordt succesvol gevangengenomen en afgevoerd.

De bemanning van de Chinook heeft in december 2016 een dapperheidsonderscheiding ontvangen voor deze bijzondere actie, bedacht en geleid door De Ruiter.