Defensie gaat bijdragen aan nieuwe EU-trainingsmissie voor Oekraïne

Onder de vlag van de Europese Unie komt er een trainingsmissie om Oekraïense militairen op te leiden. Dat hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vandaag besloten tijdens hun maandelijkse bijeenkomst in Brussel. Nederland levert een bijdrage aan de EU-trainingsmissie. Ook wordt nog eens € 500 miljoen vrijgemaakt om het door oorlog geteisterde land te steunen met militair materieel. Dat is voor de zesde keer. Het geld komt uit de Europese Vredesfaciliteit.

Vergroot afbeelding Militairen lopen door graslandschap.
Archieffoto van vorige maand waarbij Oekraïense militairen werden getraind tot infanterist.

De EU Military Assistance Mission richt zich op het trainen van Oekraïense militairen in Polen en Duitsland, bijvoorbeeld op het gebied van mijnen ruimen of andere specialistische zaken. Dit gebeurt op basis van de behoefte die Oekraïne aangeeft.

Opties voor Defensie

Volgens minister Kajsa Ollongren brengt Nederland inmiddels de opties in kaart hoe Defensie kan bijdragen. Ze denkt eraan de huidige Nederlands-Duitse training op het gebied van ontmijning onder deze EU-missie te scharen. “Zo maken we het voor andere EU-lidstaten makkelijker daarbij aan te sluiten. Daarnaast kijken we ook nog naar andere mogelijkheden om trainers en trainingen aan te bieden.” Ook een bijdrage leveren aan het hoofdkwartier van de missie behoort tot de mogelijkheden.

Vorderingen op militair gebied

“Alles wat we doen blijkt niet voor niets”, zegt Ollongren. “Het leveren van wapens en munitie werpt zijn vruchten af. Net als het trainen van Oekraïense militairen, zodat ze onder meer hun wapens optimaal weten te gebruiken en kunnen onderhouden. Dat Oekraïne bij dit alles baat heeft zien we aan de vorderingen op militair gebied.”

De totaalsom van de financiële steun uit de Europese Vredesfaciliteit is inmiddels € 3 miljard. Het geld is onder meer bedoeld om er de leveringen van militair materieel aan Oekraïne van te betalen. Ook steun aan andere landen wordt uit dit fonds gefinancierd.