Oekraïne centraal in laatste ministeriële NAVO-bijeenkomst voor de Top

De NAVO-top vindt over 2 weken plaats in Madrid. Ter voorbereiding nam minister Kajsa Ollongren deel aan een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie. Zij informeerde hen over de verhoging van de Nederlandse Defensieuitgaven naar 2% van het bruto binnenlands product in 2024.

De bijeenkomst stond vooral in het teken van de illegale Russische inval in Oekraïne. NAVO-bondgenoten bespraken de gevolgen daarvan voor de afschrikking en verdediging door de NAVO. In de 2e sessie stond een eerlijke lastenverdeling binnen het bondgenootschap op de agenda. De Oekraïense minister van Defensie nam samen met de collega’s van de EU, Zweden, Finland en Georgië deel aan een werkdiner de dag ervoor. 

De Supreme Allied Commander Europe generaal Tod Wolters lichtte toe wat er nu en in de toekomst nodig is voor de afschrikking door de NAVO en de verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Denk daarbij aan de langdurige, versterkte aanwezigheid van de bondgenoten aan de oostflank. Nederland gaf aan het belangrijk te vinden dat deze inzet voldoende flexibel is en lang vol te houden. Dit is met name vanwege de onvoorspelbare duur van de oorlog in Oekraïne. Ook werd ingegaan op het ondervangen van de ballistische dreiging uit Rusland en verdere modernisering van de troepen- en commandostructuur van de NAVO.

Tijdens een andere sessie spraken de ministers over de naderende toetreding van Finland en Zweden tot het bondgenootschap. Minister Ollongren sprak hier volmondig de Nederlandse steun voor uit en benadrukte het belang van een snelle start van de toetredingsonderhandelingen.

Nauwere betrokkenheid bedrijfsleven

En marge van het NAVO-overleg kwam ook de Ukraine Defence Contact Group (UDCG) bijeen. Bijna 50 gelijkgestemde landen namen deel. Nederland pleitte voor meer coördinatie van de militaire steun aan Oekraïne en nauwere betrokkenheid van de defensie industrie. Het platform is opgericht om doorlopende, snelle en gecoördineerde leveranties aan Oekraïne te garanderen en af te stemmen.

Minister Ollongren: “De afgelopen maanden hebben we een historische vastberadenheid en eenheid laten zien in onze steun aan Oekraïne. Rusland mag deze oorlog niet winnen. De militaire steunverlening kan nog beter door meer en structureler te coördineren en samen te werken. Oekraïne heeft meer wapens, training en voorraden nodig om zich effectief te kunnen verdedigen tegen Russische agressie.“

Vergaand moderniseren

De bedoeling is om bestaande initiatieven en structuren voor militaire steun aan Oekraïne te versterken. Ook moeten landen aan elkaar worden gekoppeld om gezamenlijk militaire goederen ter beschikking te stellen. Dat geldt ook voor het aanvullen van militaire goederen.

Ollongren: “De militaire ondersteuning aan Oekraïne gaat op de langere termijn een andere fase in. In de toekomst is het nodig de Oekraïense krijgsmacht vergaand te moderniseren. Onder meer met het oog op de samenwerking met de NAVO.”

NAVO-top Madrid

De bijeenkomst van vandaag is een belangrijke voorbereiding op de NAVO-top in Madrid op 29 en 30 juni. Dan nemen staatshoofden en regeringsleiders het nieuwe Strategische Concept van de NAVO aan en besluiten zij over de versterking van de afschrikking en verdediging door het bondgenootschap.