Weekoverzicht Defensieoperaties

Een forensisch- en opsporingsteam van de Koninklijke Marechaussee is aan de slag in en rond de Oekraïense hoofdstad Kiev. De militaire specialisten verzamelen bewijsmateriaal van mogelijke oorlogsmisdaden door Russische troepen. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 18 tot en met 24 mei 2022.

Vergroot afbeelding Een Nederlandse militair praat met Amerikaanse collega's.
Amerikaanse belangstelling voor de Duits-Nederlandse Patriot-eenheid in Slowakije.

Slowakije

De Nederlandse luchtverdedigers in Slowakije kregen bezoek van het Amerikaanse 7th Air Defense Artillery Regiment. De Amerikaanse collega’s werden geïnformeerd over de Duits-Nederlandse Patriot-inzet. Ze kregen onder meer een rondleiding bij de Nederlandse vuureenheid. Amerika gaat Slowakije binnenkort ook ondersteunen met de luchtverdediging.

Nederlandse en Duitse Patriot-luchtverdedigingssystemen beschermen in Centraal-Slowakije vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband.

Vergroot afbeelding 6 militairen bezig met afval uit riviertje halen.
De jaarlijkse 'river cleanup'.

Litouwen

Nederlandse militairen in Litouwen deden mee aan de jaarlijkse opruimingsactie ‘river cleanup’. In een paar uur visten ze een berg autobanden, auto-onderdelen en ander afval uit een riviertje dat uitkomt op de Neris-rivier. Die stroomt onder meer door hoofdstad Vilnius. Na de opruimactie markeerden de militairen locaties op het water. Zo weten de volgende opruimploegen op welke plekken ze de handen uit de mouwen moeten steken.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel rond de 300 militairen in. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen. De inval van Rusland in Oekraïne maakt opnieuw duidelijk dat die deelname van Nederlandse militairen aan de eFP belangrijk is. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Zr.Ms. De Zeven Provinciën

Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft de afgelopen maand zo’n 4.000 liter smeerolie verloren in onder meer de Baltische Zee. Dat gebeurde tijdens zijn inzet voor de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1).

Het luchtverdedigings- en commandofregat fungeert als stafschip van SNMG1. Nederland levert de commandant en een groot deel van de staf voor dit vlootverband van de NAVO. Zr.Ms. Karel Doorman maakt er ook deel van uit. SNMG1 is een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.

Verdediging NAVO-gebied

Naast de Nederlandse bijdragen aan Defensieoperaties stelt de krijgsmacht schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de ‘eerste hoofdtaak’ van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Defensie levert daarvoor capaciteiten aan de NATO Response Force (NRF). Dit is de snelle reactiemacht van de NAVO en bestaat onder meer uit een zeer snel inzetbaar deel. Dat zijn de Very High Readiness Joint Task Force (VTJF) en de opvolgende elementen zoals de Initial Follow-on Forces Group (IFFG). De IFFG bestaat uit eenheden die de VJTF kunnen versterken. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft voorts nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf.
 • Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM. Deze missie is alleen tijdelijk opgeschort. EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell gaf als reden dat de Malinese autoriteiten onvoldoende veiligheidsgaranties geven voor het niet-inmengen van de Russische Wagner Group. De EU trekt zich niet terug uit Mali.
 • F-35-gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht bewaken in Bulgarije het luchtruim aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied.
 • Zr.Ms. Schiedam maakt deel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit NAVO-vlootverband maakt deel uit van de NATO Response Force en is gespecialiseerd in het mijnenvrij houden van zee, kustwateren en havenmondingen.
 • Zr.Ms. Groningen is het stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo), Qatar (Operation Inherent Resolve) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde en identificeerde 40 explosieven. Mijnenbestrijder Zr.Ms. Vlaardingen vernietigde 1 explosief op de Noordzee. De mijnendienst modulegroep, aan boord van MV Geosea, ontmantelde er 2.
 • De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, op Defensielocaties in Zeist en Zoutkamp en op Legerplaats Harskamp.
 • Bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp ondersteunen militairen de politie. Dat gebeurt bij het bewaken en beveiligen tijdens de zittingen van het zogenoemde Marengo-proces.