Top 5 van meest gelezen nieuws op defensie.nl

‘Russische gevechtsvliegtuigen veroorzaken onveilige situaties bij Zr.Ms. Evertsen’ is dit jaar op defensie.nl het best bekeken nieuwsbericht. Hierin staat dat de toestellen het marineschip in de Zwarte Zee urenlang intimideerden, onder meer met schijnaanvallen. Dit is de top 5 van het meest gelezen Defensienieuws in 2021.

Vergroot afbeelding Russische intimidatie boven de Zwarte Zee.
Russische intimidatie boven de Zwarte Zee.

Het bericht waarin de luchtmacht bekend maakt dat er meer boven Nederland wordt gevlogen eindigt op de 2e plaats. Onder de titel: ‘Meer militaire vliegactiviteit boven Nederland’, meldt defensie.nl dat dit het gevolg is van corona. Daardoor zijn de mogelijkheden om in het buitenland te oefenen beperkt.

Vergroot afbeelding Luitenant-generaal Martin Wijnen.
Volgens Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen waant Nederland zich onkwetsbaar.

Klaploper van de NAVO

Dat de militaire top zich klaploper van de NAVO voelt, trekt ook de nodige aandacht. De commandanten van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee stellen dat de krijgsmacht in zorgwekkende staat verkeert en waarschuwen voor de gevolgen daarvan.

Het bericht is goed voor een 3e plek, gevolgd door: ‘Lichaam overleden marinier terug naar Nederland’. De militair stierf aan een hartaanval tijdens een oefening in Noorwegen.

Revolutionair vliegpak

Tenslotte is een innovatief snufje goed voor een 5e positie. Het gaat om ‘Mariniers testen revolutionair vliegpak’. In een harnas met straalmotoren kan iemand zich dan door de lucht verplaatsen. Daardoor weten militairen op plekken te komen die eerder vrijwel onbereikbaar waren.