Weekoverzicht Defensieoperaties

Digitaal verrassingsbezoek voor de Nederlandse militairen in Litouwen. Minister Henk Kamp en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim spraken via een videoverbinding hun waardering uit. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 15 tot en met 21 december.

Vergroot afbeelding Militairen lopen met bepakking in besneeuwd bos.
Militairen in Litouwen oefenen verplaatsen te voet, overleven en vooral jezelf warm houden onder winterse omstandigheden.

Kamp: “Jullie laten zien dat we solidair zijn als NAVO en gezamenlijk onze grenzen beschermen en verdedigen.”

Fysiek bezoek was er ook. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen ging afgelopen week langs bij de troepen. Daarnaast besprak hij met zijn Duitse, Noorse en Litouwse collega’s de samenwerking binnen de enhanced Forward Presence.

De militairen rondden verder de laatste oefening van het jaar af. Onder winterse omstandigheden trainden ze het optreden zonder voertuigen. Dat betekent onder meer lopend verplaatsen en jezelf warm zien te houden. De militairen toonden over voldoende vaardigheden te beschikken ook zo te kunnen vechten en te overleven. 

Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De focus van de eFP ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

COVID-19

Militairen helpen de GGD bij het vaccineren tegen COVID-19. Defensiepersoneel ondersteunt ook bij het afnemen van coronatesten. In totaal gaat het om 1.500 mannen en vrouwen. Verder springt Defensie bij in ziekenhuizen in Utrecht en Limburg. Een militaire planner, ingezet bij een regionaal coördinatiecentrum voor patiëntenspreiding, is niet langer meer nodig en heeft het werk beëindigd.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
 • Nederland ondersteunt de VN-missie Minusma met een C-130 Hercules-transportvliegtuig en ongeveer 90 militairen. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen Minusma. Verder bereiden kwartiermakers in hoofdstad Bamako de komst voor van de nieuwe Force Commander luitenant-generaal Kees Matthijssen en zijn staf. Voor de VN-missie werken ook 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen de Europese trainingsmissie (EUTM) in Mali. 
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Vanuit Qatar werkt een Nederlandse stafofficier aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
 • Zr.Ms Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied en patrouilleert daar voor de Kustwacht.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
 • Zr.Ms. Willemstad heeft tijdens Beneficial Cooperation 3 explosieven in de Noordzee vernietigd. De projectielen leveren nu geen gevaar meer op voor scheepvaart en visserij.

Operaties/acties binnenland:

 • De EOD identificeerde en ruimde afgelopen week 45 projectielen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie hielp tot 18 december bij de verplaatsing van Amerikaans materieel boven en door Nederland. Dat had te maken met een wissel van een Amerikaanse helikopterbrigade in Duitsland. Zo’n 100 helikopters en 2.000 voertuigen en containers kwamen aan dan wel keerden huiswaarts. 400 Amerikaanse militairen begeleidden het vliegend en rollend materieel.
 • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt in Heumensoord en op Defensielocaties in Zeist en Zoutkamp.

Dit is het laatste Weekoverzicht Defensieoperaties van 2021. De volgende verschijnt op 4 januari.