Weekoverzicht Defensieoperaties

Zo’n 40 militairen helpen de GGD sinds gisteren bij het vaccineren tegen COVID-19. Voor dit doel kregen zij een opleiding bij het gezondheidszorg opleidings- trainingscentrum van Defensie. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 8 tot en met 14 december.

Vergroot afbeelding Militairen helpen de GGD.
Militairen zijn de afgelopen periode geschoold om de GGD bij te staan.

Defensiepersoneel ondersteunt de GGD’en ook bij het afnemen van coronatesten. Defensie springt verder bij in ziekenhuizen in Utrecht en Limburg. Een militaire planner helpt bij een regionaal coördinatiecentrum voor patiëntenspreiding.

Zr.Ms. Holland

Zr.Ms. Holland onderschepte voor de 3e keer in korte tijd een drugstransport in het Caribisch gebied. De vangst was 235 kilo cocaïne. De onderschepping gebeurde al op 17 november, maar is pas afgelopen week bekendgemaakt.

De Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied en patrouilleert daar voor de Kustwacht.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
 • Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De focus van de eFP ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.
 • Nederland ondersteunt de VN-missie Minusma met een C-130 Hercules-transportvliegtuig en ongeveer 90 militairen. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen Minusma.
 • Verder bereiden kwartiermakers in hoofdstad Bamako de komst voor van de nieuwe Force Commander luitenant-generaal Kees Matthijssen en zijn staf. Voor de VN-missie werken ook 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen de Europese trainingsmissie (EUTM) in Mali.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Vanuit Qatar werkt een Nederlandse stafofficier aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De EOD identificeerde en ruimde afgelopen week 32 projectielen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie helpt tot medio december bij de verplaatsing van Amerikaans materieel boven en door Nederland. Dit heeft te maken met een wissel van een Amerikaanse helikopterbrigade in Duitsland.
 • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt in Heumensoord en op Defensielocaties in Zeist en Zoutkamp.