Nieuw advies over volledig autonome wapens

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) adviseren om te streven naar een expliciet internationaal verbod op volledig autonome wapensystemen. De instanties brachten op verzoek van het kabinet een rapport over de autonome wapensystemen uit. Minister Henk Kamp van Defensie nam het rapport vandaag in ontvangst en gaf aan dat het kabinet met een reactie komt.

Vergroot afbeelding 4 personen aan tafel.
Minister Kamp (links) nam het advies vandaag in ontvangst.

De instanties pleiten ook voor betere regelgeving voor gedeeltelijk autonome wapensystemen. Ook moet Nederland meer investeren in de ontwikkeling en het verantwoord gebruik van nieuwe technologieën die Defensie samen met NAVO-landen inzet. Internationaal neemt de ontwikkeling en het gebruik van autonome wapensystemen steeds meer toe.

Ook de technologieën die belangrijk zijn voor autonome wapensystemen, zoals kunstmatige intelligentie en robotica, ontwikkelen zich snel. Het huidige standpunt van het kabinet is dat volledig autonome wapensystemen op grond van het internationaal recht per definitie verboden zijn.

Menselijke controle

Het grootste verschil tussen volledig autonome wapensystemen en gedeeltelijk autonome wapensystemen is de menselijke controle. Die ontbreekt bij de eerste groep. AIV en CAVV vinden dat de Nederlandse regering duidelijker moet uitdragen dat deze wapensystemen niet in staat zijn de kernregels van het internationaal recht toe te passen.

Nederland zou volgens het advies de samenwerking met bondgenoten moeten opzoeken. Door gezamenlijk te werken aan de ontwikkeling en productie van gedeeltelijk autonome wapensystemen, kan menselijke controle goed belegd worden. Zo kan ook zicht gehouden worden op investeringen in en export van de technologie. Ook zou Nederland volgens het advies binnen de NAVO een voortrekkersrol moeten pakken op het gebied van technologische ontwikkeling.

VN-conferentie

De AIV en CAVV namen het oude advies uit 2015 onder de loep. Dat gebeurde mede met het oog op de 5-jaarlijkse toetsingsconferentie van de Convention on Certain Conventional Weapons (CCW) van de VN. De conferentie staat van 13 tot 17 december op de agenda.