Krijgsmacht feliciteert Prinses van Oranje

Een historische dag. Niet alleen voor u maar zeker ook voor de Krijgsmacht.” Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim heeft vandaag namens de gehele krijgsmacht prinses Catharina-Amalia met haar 18e verjaardag gefeliciteerd. 

Vergroot afbeelding De Prinses van Oranje.
Beeld: RVD – Frank Ruiter

In een persoonlijke brief bracht Nederlands hoogste militair de gelukwensen over aan de kroonprinses. In de brief benadrukt Eichelsheim de historische band tussen het Koninklijk Huis en de krijgsmacht. Hij spreekt daarbij de hoop uit dat deze verbondenheid wordt voortgezet. Generaal Eichelsheim biedt haar dan ook graag “een vaartocht met een onderzeeboot of fregat, het meerijden met een tank van het regiment dat uw naam draagt en een vlucht met een jachtvliegtuig” aan.

Lange en zichtbare binding

De band tussen de krijgsmacht en het Koningshuis is nauw verweven met het ontstaan van Nederland. Zo was Willem van Oranje opperbevelhebber, werd zijn zoon Prins Maurits admiraal-generaal van de republiek en vormde hij een beroepsleger. Deze band zet zich door ook bij de latere vorming van het Koninkrijk, waar Koning Willem I een belangrijke rol speelt bij de opbouw van een nieuwe krijgsmacht. Hij is net zoals zijn zoon, de latere koning Willem II, een ervaren legerleider. Uiteindelijk verdwijnt in de 19e eeuw wel het oppergezag, maar blijft de eed van trouw aan de Koning. Als leger en vloot in 1870 gemobiliseerd moet worden, wordt de Prins van Oranje bevelhebber en krijgt zijn broer het commando over een deel van de vloot. Ook Koning Willem-Alexander heeft actief als militair gediend. Aangezien hij als militair geen dienst kan uitmaken van de regering heeft de Koning afstand gedaan van zijn actieve militaire status.

De band komt nog altijd duidelijk naar voren bij bezoeken aan de krijgsmacht maar ook bij speciale gelegenheden. Tijdens Nationale Veteranendag is er elk jaar een defilé in aanwezigheid van de Koning. De (oud-)militairen worden hierbij geëerd, omdat zij voor Nederland dienden in oorlogsomstandigheden en vredesmissies. Ook tijdens diverse ceremonies van Staat zoals Prinsjesdag, maar ook bij inkomende Staatsbezoeken is de nauwe band goed zichtbaar. Zo neigt het vaandel bij een inspectie als groet naar de Koning.

Vergroot afbeelding De Prinses van Oranje.
Beeld: RVD – Frank Ruiter

Regiment Huzaren

In namen van regimenten en korpsen komt de verbondenheid ook tot uitdrukking. Het laatste wapenfeit was in november vorig jaar. Toen kregen nieuwe korpsen van het Wapen van de Informatiemanoeuvre de namen van Prinses Alexia en Prinses Ariane. De naam van de kroonprinses werd verbonden aan een nieuw regiment: Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia. In dit regiment zijn 3 tankregimenten van de Cavalerie samengevoegd