Zichtbare erkenning voor in Mali omgekomen Apachevliegers

Een nog jonge traditie kreeg gisteravond een vervolg. Opnieuw zijn 2 viaducten vernoemd naar militairen die tijdens een VN-vredesmissie zijn omgekomen. Ditmaal krijgen Ernst Mollinger en René Zeetsen erkenning op infrastructuur. Beide vliegers verongelukten op 17 maart 2015 toen hun Apache gevechtshelikopter neerstortte. Dat gebeurde tijdens hun inzet voor missie Minusma in Mali.

Vergroot afbeelding Het viaduct Molenschot over de Rijksweg A58 met de tekst ‘eerste-luitenant Ernst Mollinger’.
Het viaduct Molenschot over de Rijksweg A58 draagt nu de naam ‘eerste-luitenant Ernst Mollinger’.

René Zeetsen en Ernst Mollinger maakten deel uit van het 301 Apache squadron op vliegbasis Gilze-Rijen waar het Defensie Helikopter Commando (DHC) is gehuisvest. Niet ver daarvandaan draagt viaduct Molenschot over de Rijksweg A58 nu de naam ‘eerste-luitenant Ernst Mollinger’. Dichtbij zijn woonplaats heet het viaduct van de A73 over de Venloseweg in Venlo nu ‘kapitein René Zeetsen’. De ceremoniële onthulling van beide viaducten is vanwege COVID-19 tot nader order uitgesteld.

Vergroot afbeelding Het viaduct van de A73 over de Venloseweg in Venlo met de tekst ‘kapitein-vlieger René Zeetsen’.
Het viaduct van de A73 over de Venloseweg in Venlo heet nu ‘kapitein René Zeetsen’.

Betekenisvolle zichtbaarheid

Commandant DHC commodore Robert Adang is ingenomen met de vernoeming. “De waardering die daaruit spreekt is niet alleen van belang voor de nabestaanden maar steunt ons als militairen bij het werk dat we doen.” De vliegmaten van het 301 Apache squadron beamen dit. “Hun namen zijn nu ook zichtbaar in de maatschappij, dat betekent veel voor ons.”

Sinds vorig jaar is al een aantal keren een viaduct, ecoduct of brug vernoemd naar militairen die tijdens een uitzending sneuvelden in bijvoorbeeld Irak, Afghanistan of Cambodja. In de komende jaren krijgt meer infrastructuur de naam van een militair die tijdens het dienst doen namens Nederland om het leven kwam.

Het zichtbaar maken van gesneuvelde of verongelukte militair gebeurt op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid. Vervolgens is er met de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Waterstaat, samen met het Veteranen Platform een plan ontwikkeld om infrastructuur te vernoemen. Dat gebeurt nu. Bruggen, viaducten en ecoducten krijgen sindsdien de naam van een militair, die het leven liet tijdens een vredesoperatie, sinds de VN-missie in Korea.