Weekoverzicht Defensieoperaties

Defensie helpt tot medio december bij de verplaatsing Amerikaans materieel boven en door Nederland. Het heeft te maken met een wissel van een Amerikaanse helikopterbrigade in Duitsland. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 24 tot en met 30 november.

Vergroot afbeelding Een Amerikaanse helikopter.
Amerikaanse Chinooks, Black Hawks en Apaches vliegen van Vlissingen via Vliegbasis Woensdrecht naar Duitsland.

Zo’n 40 Amerikaanse Chinooks, Black Hawks en Apaches vliegen van Vlissingen via Vliegbasis Woensdrecht naar Duitsland. 60 heli’s van dezelfde types leggen het traject in tegengestelde richting af via Vliegbasis Gilze-Rijen. Behalve de helikopters gaat het ook om zo’n 2.000 voertuigen en containers die aankomen dan wel huiswaarts keren.

Zr. Ms. Evertsen

De mannen en vrouwen van Zr.Ms. Evertsen zijn bijna thuis. Het luchtverdedigings- en commandofregat voer de afgelopen 6 maanden onder meer naar Japan, het Amerikaanse eiland Guam, Singapore en India. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim noemde de prestatie van de bemanning indrukwekkend.

Zr.Ms. Evertsen maakt voor de laatste week deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Deze vloot traint in internationaal verband in het hoogste geweldsspectrum, ondersteunt operaties en houdt zich bezig met diplomatieke activiteiten.

Lopende operaties buitenland:

  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
  • Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De focus van de eFP ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.
  • Nederland ondersteunt de VN-missie Minusma de komende 6 maanden met een C-130 Hercules transportvliegtuig en ongeveer 90 militairen. Verder bereiden kwartiermakers in hoofdstad Bamako de komst voor van de nieuwe Force Commander luitenant-generaal Kees Matthijssen en zijn staf. Voor de VN-missie werken ook 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen de Europese trainingsmissie (EUTM) in Mali. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen Minusma.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
  • Zr.Ms Van Amstel maakt deel uit van Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband vormt de kern van het maritieme deel van de flitsmacht (VJTF) van de NAVO. Het verband vaart binnen Noord-Europa en bestaat uit Canadese, Nederlandse, Noorse, Portugese en Spaanse eenheden. Het multipurposefregat Van Amstel krijgt extra verantwoordelijkheid op het gebied van onderzeebootbestrijding. Aan boord is een NH90-maritieme gevechtshelikopter die hierbij kan assisteren.
  • Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen maakt deel uit van Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Deze NAVO-vloot bevaart de Noordzee en Oostzee op zoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog en zelfs nog uit de eerste.
  • Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied en patrouilleert daar voor de Kustwacht Caribisch gebied.

Operaties/acties binnenland:

  • De EOD identificeerde en ruimde afgelopen week 38 projectielen.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
  • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt in Heumensoord en op Defensielocaties in Harskamp, Zeist en Zoutkamp.