Voormalig topambtenaar Defensie Ton Annink overleden

Voormalig secretaris-generaal van Defensie Ton Annink is dinsdagavond op 68-jarige leeftijd overleden.

Annink stond bekend als iemand die zich in dienst stelde van de publieke zaak.
Hij kon goed observeren, goed luisteren en werkte voor anderen, nooit voor zichzelf.

Annink had een groot inzicht in het functioneren van de rijksdienst en de politiek-ambtelijke verhoudingen.

Altijd rugdekking

Voormalig Defensiewoordvoerder Otte Beeksma koestert warme herinneringen aan zijn voormalige secretaris-generaal. “Het was een groot genoegen met en voor Ton Annink te mogen werken”, laat hij weten. “Zijn enorme kennis, zijn ervaring en zijn netwerk zijn van onschatbare waarde geweest voor Defensie. Ook voor mij persoonlijk. Als je als woordvoerder met je vingers tussen de deur kwam, dat kon zomaar gebeuren, dan gaf Ton altijd rugdekking. Direct, benaderbaar, loyaal en geen spelletjes. Ton had humor en kon relativeren. Kortom, Ton was de SG waar je op kon rekenen, de sterke rots op wie je kon bouwen.”

Annink werkte bij verschillende departementen, waaronder dat van Defensie van januari 2003 tot oktober 2012. Aansluitend was Annink tot 1 juni 2016 secretaris-generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierna bewees hij tot januari 2018 nog zijn diensten als buitengewoon adviseur algemene bestuursdienst bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.