Militairen aan de slag in UMC Utrecht

Maximaal 60 militairen zijn sinds vandaag aan de slag in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Ze gaan bijspringen in de zorg voor coronapatiënten. De extra handen maken het voor het UMC Utrecht mogelijk patiënten met het virus over te nemen. Dat gebeurt dan van ziekenhuizen die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.

Vergroot afbeelding Een vrouwelijke militair controleert een slang aan een infuuszak.
Archieffoto van eerder bijdrage van Defensie in het UMC Utrecht.

Bij de inzet van militairen gaat het om artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel. Zij krijgen eerst een training van de civiele collega’s. Morgen is de militaire steun operationeel. Het Utrechtse ziekenhuis opent maandag een 2e afdeling voor COVID-19-patiënten.

Defensie ondersteunt het UMC Utrecht sinds het begin van de pandemie. Tijdens de 2e golf zijn militairen centraal ingezet in Utrecht. Coronapatiënten voor wie geen plek was in andere ziekenhuizen, werden opgevangen in het UMC Utrecht. Een logische keuze vanwege de centrale ligging en de samenwerking met het Centraal Militair Hospitaal en Calamiteitenhospitaal.

De inzet van Defensie gebeurt op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.