Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen in Litouwen bliezen tijdens een oefening een brug op. Ze hadden de overspanning zelf gebouwd. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 10 tot en met 16 november.

Vergroot afbeelding Explosie met veel vuur.
De brug wordt opgeblazen.

De pantsergenisten brachten de houten brug samen met hun Litouwse collega’s ‘onder lading’ en lieten het gevaarte vanuit een bunker exploderen. Het juiste gebruik van explosieven vergt veel training, maar om dit te kunnen testen op infrastructuur gebeurt niet vaak.

Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Het kabinet wil de inzet met 3 jaar verlengen en het aantal militairen verhogen naar 350.

De focus van de eFP ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Onderschepping Russen

Een duo Belgische F-16’s steeg op om 2 Russische militaire bommenwerpers te onderscheppen. De luchtgevechtsleiding van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCSNM) stuurde de jachtvliegtuigen aan.

De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 vanaf het AOCSNM. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
 • Een groep militairen bereidt de komst voor van een C-130 Hercules-transportvliegtuig en de rest van het detachement later deze maand. Nederland ondersteunt de VN-missie Minusma de komende 6 maanden met het vliegtuig en ongeveer 90 militairen. Voor de missie werken ook 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen de Europese trainingsmissie (EUTM) in Mali. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen Minusma.
 • Tandheelkundig personeel van Defensie levert sinds 10 september zorg aan Afghaanse evacués in Kosovo. Dat gebeurt vanuit een mobiele tandartspraktijk.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
 • Zr.Ms Van Amstel maakt deel uit van Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband vormt de kern van het maritieme deel van de flitsmacht (VJTF) van de NAVO. Het verband vaart binnen Noord-Europa en bestaat uit Canadese, Nederlandse, Noorse, Portugese en Spaanse eenheden. Het multipurposefregat Van Amstel krijgt extra verantwoordelijkheid op het gebied van onderzeebootbestrijding. Aan boord is een NH90-maritieme gevechtshelikopter die hierbij kan assisteren.
 • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Deze vloot traint in internationaal verband in het hoogste geweldsspectrum, ondersteunt operaties en houdt zich bezig met diplomatieke activiteiten.
 • Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen maakt deel uit van Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Deze NAVO-vloot bevaart de Noordzee en Oostzee op zoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog en zelfs nog uit de eerste.
 • Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied en patrouilleert daar voor de Kustwacht Caribisch gebied.

Operaties/acties binnenland:

 • De EOD identificeerde en ruimde afgelopen week 53 projectielen.
 • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt in Heumensoord en op Defensielocaties in Harskamp, Zeist en Zoutkamp.