Weekoverzicht Defensieoperaties

Het militair tandheelkundig personeel dat in Kosovo mondzorg levert aan Afghaanse evacués heeft inmiddels bijna 500 patiënten behandeld. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 3 tot en met 9 november.

Vergroot afbeelding Militair oefent met het Colt C8-geweer.
De Nederlandse militairen in Litouwen trainden hun schietvaardigheid.

Inmiddels neemt het aantal evacués zienderogen af. Veel van hen zijn al overgebracht naar het definitieve land van bestemming.

Daarbij daalt het aantal patiënten met pijnklachten. Het Nederlandse team voert al sinds 10 september behandelingen uit.

Mali

De eerste militairen van een C-130-detachement arriveerden in Bamako, de hoofdstad van Mali. Nederland ondersteunt de VN-missie Minusma 6 maanden met een C-130-Hercules-transportvliegtuig en zo’n 90 militairen.

Minusma wordt ook ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.

Verder werken er 6 Nederlandse militairen voor de Europese trainingsmissie (EUTM) in Mali. Daarnaast levert Nederland politieagenten en militairen aan de politiecomponent binnen MINUSMA.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen trainden hun schietvaardigheid met onder meer het Colt C7-geweer en het Glock 17-pistool.

Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Het kabinet wil de inzet met 3 jaar verlengen en het aantal militairen verhogen naar 350.

De focus van de eFP ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en het gebied daaromheen. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
 • Zr.Ms Van Amstel maakt deel uit van Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband vormt de kern van het maritieme deel van de flitsmacht (VJTF) van de NAVO. Het verband vaart binnen Noord-Europa en bestaat uit Canadese, Nederlandse, Noorse, Portugese en Spaanse eenheden. Het multipurposefregat Van Amstel krijgt extra verantwoordelijkheid op het gebied van onderzeebootbestrijding. Aan boord is een NH90-maritieme gevechtshelikopter die hierbij kan assisteren.
 • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Deze vloot traint in internationaal verband in het hoogste geweldsspectrum, ondersteunt operaties en houdt zich bezig met diplomatieke activiteiten.
 • Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen maakt deel uit van Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Deze NAVO-vloot bevaart de Noordzee en Oostzee op zoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog en zelfs nog uit de eerste.
 • Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied en patrouilleert daar voor de Kustwacht Caribisch gebied.

Operaties/acties binnenland:

 • De EOD identificeerde en ruimde afgelopen week 38 projectielen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Belgie.
 • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt in Heumensoord en op Defensielocaties in Harskamp, Zeist en Zoutkamp.