Marine haalt banden aan met India in Mumbai

De marine heeft de afgelopen week de banden met India aangehaald. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal René Tas bracht een werkbezoek aan Zr.Ms. Evertsen in Mumbai. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de commandant van de Indiase marine te ontmoeten. Daarbij sprak hij de noodzaak uit tot goede samenwerking en informatie-uitwisseling in de regio.

Vergroot afbeelding Vice-admiraal Tas krijgt een wapenschild van een Indiase marinecommandant.
Uit handen van de Indiase marinecommandant ontving vice-admiraal Tas een wapenschild.

Zr.Ms. Evertsen is inmiddels ruim over de helft van de reis met de United Kingdom Carrier Strike Group, een vlootverband met als middelpunt het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth. Een van de doelstellingen van de reis is het aanhalen van diplomatieke banden met landen in de regio. Dat gebeurt op zee tijdens oefeningen, maar ook op land tijdens havenbezoeken. Vanwege de coronamaatregelen konden diplomatieke activiteiten in Japan en Zuid-Korea slechts voor een klein deel doorgaan. In India was wel meer mogelijk.

Samenwerking

Naast vice-admiraal Tas, was ook de Britse marinecommandant afgereisd naar India. De admiraals bespraken de maritieme veiligheidssituatie in de regio. Volgens Tas is de veiligheid in de Indo-Pacifische regio niet alleen voor India van belang.

“Ook voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk staat hier veel op het spel. De regio is economisch van belang voor ons als handelsland. Onze handelsbelangen stoppen niet bij bij de grenzen van Europa. Onze welvaart en economische ontwikkeling zijn immers afhankelijk van een vrije doorvaart over zee. Het is daarom van belang dat we informatie met elkaar uitwisselen over wat er speelt op zee.”

Vergroot afbeelding Een beëdiging bij de marine.
6 bemanningsleden van Zr.Ms. Evertsen zijn beëdigd in de haven van Mumbai door de Commandant Zeestrijdkrachten.

Waardering bemanning

Aan boord van de Evertsen sprak de admiraal samen met zijn chef der equipage adjudant Hans Hijman met een aantal bemanningsleden. Daarbij brachten ze de complimenten over voor de flexibiliteit van de bemanning.

“Door de coronamaatregelen waren de havenbezoeken erg onzeker. Ik vind het knap hoe de bemanning daarmee om is gegaan. Ze hebben samen de schouders eronder gezet. Met de deelname van de Evertsen aan de UK Carrier Strike Group zorgen ze voor een geloofwaardige aanwezigheid in de regio en versterken ze de veiligheid in het gebied”, aldus Tas.

Zr.Ms. Evertsen vaart na het havenbezoek in India richting Oman. Het marineschip keert de eerste helft van december terug in Den Helder.