NAVO-vloot start explosieventocht op Noordzee

Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de NAVO bevaren vanaf vandaag de Noordzee op zoek naar explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De mijnen en bommen leveren een gevaar op voor met name de visserij. Gisteren nog bracht de marine Zr.Ms. Zierikzee in stelling om voor de havenloop van Rotterdam een 1.000-ponder te ruimen. Deze was eerder opgevist door een vissersboot.

Vergroot afbeelding Duikers stappen vanaf Zr.Ms. Zierikzee aan boord van rubberboot.
Duikers maken zich vanaf Zr.Ms. Zierikzee gereed om vliegtuigbom te ruimen.

Het ging om een vliegtuigbom die waarschijnlijk in de Tweede Wereldoorlog door de Engelsen in zee is gedropt. De mijnenjager Zierikzee moest het projectiel eerst 4 nautische mijl (bijna 7,5 kilometer) verplaatsen. Daarna wisten duikers hem op 27 meter diepte veilig te laten ontploffen.

Vergroot afbeelding 4 NAVO-schepen in haven Londen.
Het NAVO-vlootverband van mijnenbestrijders lag vorige week in Londen. Op de foto: stafschip FGS Elbe (rechts), BNS Primula (links) en FGS Homburg (achter).

Ondersteuning NAVO-schepen

Ook de NAVO helpt nu een week mee voor de Nederlandse kust. Dat gebeurt met het vlootverband Standing NATO Mine Countermeasures Group 1. Hierin vaart ook de Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen mee. Dit weekend doen de schepen de haven van Amsterdam aan.

Visserij meldt geregeld

Vissersboten en andere schepen vinden geregeld oude explosieven. Ze markeren deze en geven de locatie door aan de Kustwacht. De marine vernietigt ze vervolgens vanaf haar mijnenjagers.

Vergroot afbeelding Opgeviste vliegtuigbom op Noordzee.
Beeld: Bemanning vissersboot.
De door de vissersboot opgeviste vliegtuigbom.

Aantallen sinds 2005

In 2005 kwamen 3 vissers om het leven doordat een opgeviste vliegtuigbom aan boord ontplofte. Vanaf dat jaar gingen Nederland en België actiever samenwerken op de Noordzee onder de naam Beneficial Cooperation.

Er volgden sinds die tijd circa 2.000 meldingen van explosieven. Zo’n 500 daarvan werden niet aangetroffen. Van de 1.500 die zijn geruimd, gaat de vliegtuigbom van gisteren de boeken in als 1.000e plof door een mijnenjager van de Alkmaarklasse. De andere bijna 500 ruimingen kwamen voor rekening van de maritieme Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Van ruim 15 explosieven is bekend dat ze nog tussen Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk in zee liggen.