Militairen Rico Bos en Jeroen Severs in blijvende herinnering op infrastructuur

De nieuwe spoorbrug bij buurtschap Witte Paarden (gemeente Steenwijkerland) draagt sinds vanmiddag de naam van marinier der 1e klasse Rico Bos uit Wierden. Bos overleed in 1993 op 18-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ongeluk. Dat gebeurde tijdens de United Nations Transitional Authority in Cambodia (UNTAC).

Vergroot afbeelding De naam van marinier der 1e klasse Rico Bos uit Wierden op de spoorbrug in gemeente Steenwijkerland.
De naam van marinier der 1e klasse Rico Bos uit Wierden op de spoorbrug in gemeente Steenwijkerland.

Bos bevond zich in een legertent toen een per ongeluk afgevuurde kogel hem trof. De  ceremoniële onthulling van zijn naam werd bijgewoond door nabestaanden, vertegenwoordigers van de Koninklijke Marine en van ProRail.

Jeroen Severs

Ook de gesneuvelde Jeroen Severs uit het Gelderse Zoelmond blijft in herinnering. Sinds afgelopen donderdag draagt het viaduct over de A15/N834 bij Tiel zijn naam. Als wachtmeester der 1e klasse van de Koninklijke Marechaussee eindigde zijn leven toen hij 29 jaar was. Jeroen Severs zat in 1 van de 3 jeeps die allen op 14 augustus 2004 werden beschoten in het Iraakse Ar-Rumaytha. Severs kwam daarbij om.

Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid ontwikkelden de ministeries van Defensie en van Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan. Daarin stond het vernoemen van bruggen en viaducten naar militairen die zijn omgekomen tijdens vredesmissies, sinds de VN-missie in Korea.

‘Sergeant-majoor Jos Leunissen’

Infrastructuur vernoemen naar overleden militairen is dan ook niet nieuw. Zo kregen vorig jaar onder meer 3 viaducten elk de naam van een gesneuvelde militair. Dat gold ook voor een ecoduct en een brug. Begin deze maand nog werd een viaduct over de A12 bij Duiven voorzien van het bord ‘Sergeant-majoor Jos Leunissen’. Hij kwam in 2007 om door een explosie van een eigen mortier in Afghanistan. Leunissen gaf toen mortiersteun bij hevige gevechten om de stad Chora in de provincie Uruzgan.

De komende jaren krijgt meer infrastructuur de naam van tijdens missies omgekomen militairen.