Monument onthuld voor in WOII gesneuvelde Nieuw-Zeelandse piloot

Bij de oude IJsselbrug nabij Zutphen is vandaag een monument onthuld voor een in 1944 gesneuvelde piloot uit Nieuw-Zeeland. De Mustang III van William “Bill” Gibbs Abbott werd op 9 september 1944 uit de lucht geschoten. Hij kwam daarbij om het leven.

De 22-jarige Abbott was die dag vanuit het Belgische Grimbergen opgestegen voor een militaire verkenning boven Apeldoorn en Zutphen. Hij maakte onderdeel uit van 19 RAF Squadron, een eenheid van het Britse Gemenebest.
Tijdens een aanval op locomotieven werden Abbott en een collega geraakt. Abbott crashte daarbij in de Zutphense uiterwaarden. Zijn toestel vloog in brand en Abbott kwam om het leven. Hij kreeg zijn laatste rustplaats op de algemene begraafplaats in Zutphen. Zijn graf wordt nog altijd bijgehouden en jaarlijks is er een bescheiden ceremonie bij.

Zwart-wit foto van de in 1944 gesneuvelde piloot William “Bill” Gibbs Abbott uit Nieuw-Zeeland.
De in 1944 gesneuvelde piloot William “Bill” Gibbs Abbott uit Nieuw-Zeeland.

Destructieve karakter

Mede op initiatief van Defensie is er nu ook een monument voor de omgekomen vlieger. Het ereteken is niet alleen bedoeld om Abbott te herdenken. Ook wordt meer aandacht gevraagd voor het destructieve karakter van de oorlogshandelingen in en rond Zutphen. De plaats werd met name in de laatste 4 maanden van 1944 zwaar getroffen.

Zo is in die periode een munitietrein geraakt, met een groot aantal doden en gewonden als gevolg. Een bombardement op de spoorbrug leverde grote schade op aan de binnenstad. In totaal vielen daarbij 92 doden en honderden gewonden. Zutphen werd in april 1945 bevrijd.

Het wrak van de Mustang.
Het wrak van de Mustang.

Bij de onthulling was onder anderen de Nieuw-Zeelandse ambassadeur in Nederland aanwezig. Vanuit Defensie was er afvaardiging van de luchtmacht en landmacht.