Uitreiking officiersdiploma’s: “Vertrouw op jezelf en opereer integer”

Het officiersdiploma symboliseert niet alleen een bekroning op studieresultaten. Ook is het een bewijs van vertrouwen in karakter, leidinggevende capaciteiten, weerbaarheid en aanpassingsvermogen. Dat zei de commandant van de Koninklijke Militaire Academie kolonel Rene Baksteen bij de zogenoemde ‘bullenparades’ in Breda gisteren en vandaag.

Het fundament voor een mooie loopbaan is volgens hem gelegd. Maar het zal er niet makkelijker op worden waarschuwde hij. Baksteen ging in op het vele dat van de jonge officieren wordt verwacht. Zo komen ze volgens hem niet alleen in omstandigheden waar ze veel fysieke en mentale druk ervaren. Ook krijgen ze te maken met zware verantwoordelijkheden en de zorg voor en over mensen.

Praktijk

“En als mensen er doorheen zitten of het even niet meer weten kijken ze naar jullie. Vol verwachting dat er besluiten genomen worden om de zaak weer vlot te trekken.” De KMA-commandant adviseerde in die gevallen even terug te denken aan de studietijd.  “Stel je in op de nieuwe omgeving en breng in praktijk wat je hier hebt geleerd. Kijk positief naar de uitdagingen waar je, samen met je team, voor staat.”  

Leider

Baksteen gaf de geslaagden mee op zichzelf te vertrouwen en integer te opereren. “Blijf jezelf en zorg voor een veilige (werk)omgeving. Zorg ervoor dat de mensen die aan je worden toevertrouwd zich ontwikkelen. Luister naar ze en dien, als leider, de militairen die op je rekenen als het spannend wordt.”