Al bijna 1.000 evacués op Defensielocaties

Op locaties van Defensie worden inmiddels zo’n 1.000 evacués uit Afghanistan opgevangen. De mensen zijn verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp en het Wallaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide. Defensie maakt ook gebouwen gereed op Legerplaats Harskamp in Ede. Het gaat om zo’n 800 bedden. De eerste evacués komen daar vanmiddag aan.

Vergroot afbeelding Mensen stappen in een vliegtuig.
Een groep die vorige week vanuit Afghanistan werd geëvacueerd.

De opvanglocaties in Zoutkamp en Huis ter Heide zitten inmiddels zo goed als vol. De komende dagen staan nog meer vluchten gepand. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) verwacht nog honderden evacués.

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang. Omdat de organisatie zelf niet kan voorzien in dergelijke aantallen is Defensie gevraagd om in de locatie te voorzien.

Defensie voorziet de kamers van toiletartikelen, beddengoed en andere benodigde spullen en zorgt, tevens op verzoek van het COA, voor maaltijden. Alle beschikbaar gestelde legeringsgebouwen worden normaal gesproken gebruikt voor oefenende eenheden.

COVID-19

De opgevangen evacués zijn vooral mensen met een Afghaans paspoort. Vanwege COVID-19 zitten zij eerst 10 dagen in quarantaine. Tevens wordt bekeken wat hun band met Nederland is en of zij in aanmerking komen voor asiel, hier of in een ander land. Daarna neemt een speciaal team van de Immigratie- en Naturalisatiedienst de asielaanvragen in behandeling.