Nederlandse militaire luchtbrug Kabul – Islamabad weer op sterkte

De 2e C-130 Hercules die deel uitmaakt van de luchtbrug tussen Kabul en het Pakistaanse Islamabad vliegt weer. Het toestel stond ruim 3 dagen aan de grond vanwege een defect. Het transportvliegtuig is hard nodig, want vanuit de Afghaanse luchthaven zijn nog genoeg mensen te evacueren, weet directeur Operaties schout-bij-nacht Peter Reesink.

Vergroot afbeelding Een C-130 Hercules.
Een C-130 Hercules.

Maar volgens Reesink gaat het wel moeizaam om mensen uit Afghanistan weg te krijgen. Hij vertelt dat de Taliban bovendien hun posities versterken rond de luchthaven. “De situatie bij de poorten wisselt constant, is chaotisch en fragiel. Het is een aparte en ingewikkelde situatie.”

"En later zien we wel"

De situatie zorgt voor stagnatie bij de doorstroom naar een vlucht. “Nederland neemt daarom ook andere nationaliteiten mee. En later zien we wel”, zegt Reesink.

Vergroot afbeelding Directeur Operaties schout-bij-nacht Peter Reesink.
Directeur Operaties schout-bij-nacht Peter Reesink.

Extra mankracht

Niet alleen in Kabul staat het vol met mensen die het land uitwillen. Ook in Islamabad wordt het steeds drukker. Daar zorgt Defensie er overigens wel voor dat passagiers snel op een vlucht naar Schiphol zitten.

Defensie heeft inmiddels extra militairen paraat staan om naar Afghanistan te gaan. Ze zijn niet bedoeld om mensen, die het zelf niet lukt, te helpen op een vlucht te krijgen. Maar Reesink sluit dit ook niet uit. “Vooralsnog is de extra mankracht bedoeld om de continuïteit te waarborgen van het beveiligen van vliegtuigen en mensen.”

Constant overleg

Of er nog andere plannen zijn om iets te doen voor Nederlandse paspoorthouders en mensen die voor Nederland hebben gewerkt, kan Reesink vanwege de veiligheid niet zeggen. Wel dat er constant wordt overlegd met coalitielanden.