Militairen beschermen voor 300e keer koopvaardijschip

Zwaarbewapende militairen van de marine beschermden de afgelopen week voor de 300e keer een koopvaardijschip tegen piraterij. Dat gebeurde op de route tussen de Sri Lankaanse haven Hambantota en het Egyptisch Safaga. De Rolldock Storm passeerde daarbij de piraat-gevaarlijke Golf van Aden.

Vergroot afbeelding Varend koopvaardijschip. Er hangt groot doek met tekst: Protected by armed Dutch marines.
De tekst op het spandoek werkt al afschrikwekkend.

Reders kunnen sinds 2011 een beroep doen op zogenoemde vessel protection detachements (VPD’s). Deze speciale beveiligingsteams van mariniers beschermen Nederlandse schepen die door gevaarlijke gebieden varen, zoals de Golf van Aden en een deel van de Indische Oceaan en Arabische Zee. Vooral langzaam varende schepen zijn kwetsbaar voor piraterij.

Beveiliging uit handen

Wanneer reders een beroep doen op een VPD, geven zij de beveiliging van het schip volledig uit handen. De zwaarbewapende militairen plaatsen prikkeldraad, houden de uitkijk en grijpen in wanneer nodig. Er is nog nooit een schip gekaapt onder bescherming van Nederlandse militairen.

Fleet Marine Squadron

Het onlangs opgerichte Fleet Marine Squadron levert sinds kort de VPD’s. Deze 100-koppige eenheid bestaat uit militairen van de vloot en het Korps Mariniers. Het squadron is speciaal opgericht voor maritieme beveiligingstaken.   

Reders die varen onder Nederlandse vlag mogen binnenkort ook particuliere beveiligers aan boord nemen, indien Defensie geen VPD beschikbaar heeft. In dat geval moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.