De Slag om de Schelde nu ook in Caribisch gebied te zien

Ongeveer 100 Nederlandse militairen op Curaçao hadden afgelopen weekeinde een mazzeltje. Met een vrijkaartje, maar dan wel in uniform, konden ze naar ‘De Slag om de Schelde’. De film ging op het eiland in première. Op Aruba wordt de film woensdag voor het eerst vertoond. Daarvoor zijn zo’n 200 militairen uitgenodigd.

Militairen in het Caribisch gebied.
Militairen arriveren voor de filmpremière.

In Nederland draait de speelfilm al enige tijd in de bioscoop. Vorige week werd de barrière van 400.000 bezoekers geslecht. De hoofdrolspelers ontvingen hiervoor de Platina Film Award. ‘De Slag om de Schelde’ is de best bekeken Nederlandse bioscoopfilm van dit jaar.

De Slag om de Schelde vond eind 1944 plaats in Zeeland, West-Brabant en Vlaanderen. Het was de grootste operatie op Nederlands grondgebied. Tienduizenden geallieerde militairen uit België, Canada, Nederland, Noorwegen, Polen en het Verenigd Koninkrijk stonden op het onder water gelopen Walcheren tegenover de Duitsers. Doel was om de toegang naar de haven van Antwerpen vrij te krijgen. De slag duurde zo’n 5 weken.

Hoewel de slag doorgaans minder aandacht krijgt dan bijvoorbeeld de Slag om Arnhem of D-Day, wordt deze overwinning van de geallieerden ook wel gezien als het begin van het eind van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Schepen konden na de verovering ongehinderd de Schelde opvaren, waardoor bevoorrading voor de geallieerden stukken eenvoudiger werd.

2 mannen poseren voor een bioscoop.
Plaatsvervangend Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied kapitein ter zee Eric Mewe (rechts) en filmproducent Alain de Levita.

Vfonds

Het initiatief voor de speelfilm kwam van Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (Vfonds), dat spreekt van een ‘onderbelicht verhaal’. Het Vfonds wilde juist in het jaar waarin 75 jaar vrijheid wordt gevierd, het belang van vrede en vrijheid benadrukken.

Bij de film staan verschillende verhalen centraal, zoals die van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht. Hoofdrollen zijn er voor de Nederlandse acteurs Gijs Blom en Susan Radder. De regie is in handen van Matthijs van Heiningen jr, terwijl het scenario van de hand van Paula van der Oest is. Producent is Levitate Film. ‘De Slag om de Schelde’ is met € 14 miljoen na Zwartboek de duurste Nederlandse oorlogsfilm ooit.