Geen vervolging kwetsende WhatsApp-afbeeldingen mariniers

Het OM stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar kwetsende afbeeldingen die 6 mariniers deelden in een WhatsApp-groep. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Het OM oordeelt dat 3 uitlatingen binnen de WhatApp-groep wel beledigend zijn, maar niet strafbaar. Deze zijn namelijk niet in het openbaar gedaan, maar in een besloten WhatsApp-groep. Voor strafbaarstelling is nodig dat de uitingen in het openbaar gedaan zijn.

Defensie onderstreept dat er geen plaats is voor kwetsende dan wel discriminerende uitlatingen, of deze nu in het openbaar zijn gedaan of niet. De 6 mariniers zitten sinds de melding geschorst thuis. Nu het OM geen strafrechtelijk onderzoek instelt, kijkt Defensie naar eventuele verdere maatregelen.

Eind juni kwam er een melding over kwetsend en beledigend beeldmateriaal dat gedeeld is in een dienstgerelateerde WhatsApp-groep. De 6 militairen waren op oefening in Denemarken en zijn na de melding door de commandant teruggestuurd naar Nederland. Het OM heeft op verzoek van Defensie de uitlatingen beoordeeld.