7 verdachten aangehouden in drugsonderzoek Schiphol

In een onderzoek naar drugssmokkel heeft het zogenoemde CargoHarc-team Schiphol de afgelopen weken 7 mensen aangehouden. Ze worden verdacht van witwassen, (voorbereidingshandelingen voor) invoer van harddrugs of een combinatie daarvan. In totaal zijn tot nu toe 13 personen verdacht, 10 van hen werken voor een bedrijf op luchthaven Schiphol.

Archieffoto maart 2021 van een marechaussee op de rug gezien voor de vertrekhal van luchthaven Schiphol.
Archieffoto (maart 2021) van een marechaussee voor de vertrekhal van luchthaven Schiphol.

Het CargoHarc-team is een samenwerkingsverband van de Koninklijke Marechaussee, FIOD en Douane. Rechercheurs van dit team kregen informatie over medewerkers van een bedrijf op Schiphol die betrokken zouden zijn bij drugssmokkel. Onder meer door telefoontaps, onderzoek naar gecodeerde data, observaties en financieel onderzoek, kwamen de verdachten in beeld. Het onderzoek leidde ook tot de onderschepping van 321 kilo cocaïne door de douane op Schiphol op 24 mei. De zending uit Ecuador had een geschatte straatwaarde van zo’n €16 miljoen.

Tijdens doorzoekingen zijn onder meer auto’s, tientallen dure handtassen, merkkleding, horloges, gegevensdragers en geld in beslag genomen. In 1 van de auto’s werd een verborgen ruimte ontdekt.

Meer aanhoudingen niet uitgesloten

De aangehouden verdachten zijn mannen en een vrouw tussen de 31 en 57 jaar uit Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Diemen, Nieuw-Vennep en Rotterdam. Op dit moment zitten nog 3 mannen vast, de 10 anderen zijn nog steeds verdacht. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het onderzoek staat onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. Voor de aanpak van ondermijning op Schiphol is samenwerking essentieel. Daarom verstrekte het OM bijvoorbeeld informatie aan het vliegveld over verdachten met een Schiphol-pas. Die geeft toegang tot de luchthaven. Ook de Koninklijke Marechaussee, Douane, FIOD, gemeente Haarlemmermeer en KLM werken mee aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit en misstanden op de luchthaven.